Grusväg genom granskog i solljus
Foto: Caspe Sparsoe

Pilgrimsvandringar i Östad-Sjöviksbygden

5 rutter för dig som vill vandra på egen hand.

Herre visa mig din väg, och gör mig villig att vandra den.

den heliga Birgittas bön

Pilgrimsvandring handlar om att hitta ett inre centrum, en helig plats, en mötesplats med Gud. Under en vandring kommer den processen igång.

Här listar vi fyra rutter runt Östad och Sjövik som du kan vandra på egen hand. Rutterna finns också beskrivna med text och karta i foldern Pilgrimsvandringar

Pilgrimsled Risveden, 18 km

Leden följer samma väg som Risvedenspåret. Den följer till en början en grusväg men går efter några kilometer in på allt smalare stigar.

Risvedenskogen är känd för sin vilda natur, sitt rika djurliv och sin djupa tystnad. På vandringen passerar man ett flertal sjöar och utsikten från Klevjsöloft är bedårande.

Parkera vid eller ta bussen till Östad kyrka. Vid Östad skola, bredvid kyrkogården, går man rakt över Östadsvägen (väg 190) och fortsätter in på Kyrkvägen. Sedan är det bara att följa de svartvita markeringarna.

Räkna med 4-5 timmars vandring.

Pilgrimsled Gråbo, 12 km

Leden följer den gamla banvallen utmed Mjörn och är helt plan och asfalterad. Parkera vid eller ta bussen till Bohlins torg i Sjövik.

Man följer Mjörns strand i stort sett hela vägen. På slutet passerar man över Hjällsnäs öppna fält och åkrar innan man kommer fram till Gråbo. Utmed leden finns många hus som vittnar om stor snickarglädje och under sommarhalvåret ligger båtarna tätt vid bryggorna. Lämplig plats för vila och bad är vid Nabben.

Vandringen tar lite drygt två timmar.

Pilgrimsled Djurgården, 6 eller 15 km

Leden går längs Mjörn runt den udde som kallas Djurgården, på vilken Östad säteri är beläget.
På vägen passerar man några lämpliga platser för vila och bad: Prästens brygga, Scoutgården och ett par platser längs Djurgårdens strand.
Den som vill bestiga Marberget får en fantastisk vy över större delen av Mjörn.

Parkera vid eller ta bussen till Bohlins torg i Sjövik. Det tar ca tre timmar att gå hela leden fram och tillbaka.
Vill man bara gå runt Djurgården (6 km) kan man parkera vid vägen innan första infarten till säteriet. Vägen från Bohlins torg till säteriet följer den gamla banvallen och är helt plan. Djurgårdsrundan har ett par rejäla backar.

Promenad Järns udde, 3 km

Parkera vid eller ta bussen till Bohlins torg i Sjövik. Ta vänster ut på Järns väg och följ sedan skyltarna. Promenaden går via badplatsen på Järns udde, förbi Järns gård, slingrar sig sedan genom skogen och kommer ut vid Sjöviksgården. Där fortsätter man rakt fram längs Lilla Sörviksvägen och Sörviksvägen tillbaka till Bohlins torg.

En vacker och omväxlande promenad som tar ca 40 minuter.

Pilgrimens 7 nyckelord

1. Långsamhet

I vandringens stilla tempo får vi ta del av långsamheten, som ger oss möjlighet att sakta ner och få syn på oss själva.

2. Frihet

Att få vandra utan almanacka och måsten ger en känsla av yttre och inre frihet från stress och krav.

3. Enkelhet

Under en pilgrimsvandring skalar man av allt som är onödigt. Man bär bara med sig det allra nödvändigaste.

4. Bekymmerslöshet

Att ta dagen som den kommer och inte bekymra sig för morgondagen. Enda uppgiften är att vandra ett steg i taget och komma fram till rastplatserna.

5. Tystnaden

I vandringen får vi ta del av stillhet, lugn och tystnad. Det är som att befinna sig i en stunds retreat.

6. Delande

Under vandringen delar alla med sig av det yttre, till exempel plåster, dryck, nötter och russin. Genom samtal och möten med andra under vandringen så blir det även ett inre delande.

7. Andlighet

Pilgrimsvandringens innehåll och rytm öppnar upp för andlighet. Samtal, möten, mässan, tystnaden, delandet och att vistas i naturens sakrala kyrkorum.

Illustrerad frälsarkrans på grön bakgrund.

Så blir promenaden en inre resa

Sugen på en superenkel pilgrimsvandring? Välj nio platser i ditt närområde och kör igång.

Att vandra som pilgrim

Artikel från Informationsbladet, hösten 2018

Vuxna på vandring

Vuxen

Församlingarna har många olika typer av vuxengrupper. Kanske har vi sammanhanget och mötesplatsen just för dig?