Trådrullar i olika färger
Foto: Terri Bleeker

Varje tråd är vald

Nyhet Publicerad

Krönika i Informationsbladet hösten 2019

Vid sidan av de oändliga skulpturerna, målningarna och gobelängerna på Vatikanmuseerna finns de som konserverar och restaurerar dessa skatter av konstverk.

I ateljén där man tar hand om gobelängerna sitter en grupp kvinnor runt ett stort bord. De arbetar koncentrerat och noggrant med varsitt litet område av en enorm gobeläng. Omkring dem, längs väggarna står trådrullar uppradade i tusentals nyanser. De fortsätter ett arbete som den italienske konstnären Rafael började för femhundra år sedan när han designade vad som skulle bli tolv väldiga konstverk med berättelser ur Jesu liv. Vävare i Bryssel arbetade under fem år med att färdigställa Rafaels verk. Med en speciell teknik vävde de fram optiska illusioner som gör att gobelängerna ser ut att anpassa sig efter betraktarens perspektiv.
När besökaren ser in i Jesu ögon och går längs det stora galleriet följer han med, med blicken. Alla dessa trådar av silke, ull, silver och guld vävdes från baksidan. Ett mästerverk från avigan.

Vi är trådarna. Vi vävs samman i Mästarens konstverk.

Min mormor gick gärna på auktion i missionshuset som hon och morfar besökte om söndagarna. Hon ropade in handarbetade alster som jag sedan fick vid jular och födelsedagar. Trettio år senare började jag uppskatta gåvorna. Broderade dukar som någon ägnat timmar av omsorg lägger jag på mitt bord. Ibland med avigsidan upp. Arbetena är så noggrant utförda att baksidan ibland kan tas för framsidan.

Kanske är det så att vi i förtätade ögonblick får se framsidan av konstverket vi är en del av? I ett samtal med någon, där vi tillåter oss att vara fullständigt närvarande. Eller när vi lyssnar till ett körverk där medlemmarnas röster smälter samman till en. I förtätade ögonblick, där vi anar framsidan av konstverket.
Vi är trådarna. Vi vävs samman i Mästarens konstverk.
Vi skönjer verkligheten av en värld, sammansmält med den värld vi befinner oss i. Konstnären följer oss med sin goda blick. Konstnären som behöver alla färger i sitt verk och som valt varje tråd med omsorg.

Ulrika Nätterdal


Ulrika Nätterdal, sångerska och låtskrivare, bor i Sjövik. Hon sjunger och predikar ofta i våra församlingar. Hon har gjort flera föreställningar, bl a Stå upp i smyg, och filmen om henne, Vid sidan av vägen har visats i SVT.