Ulla-Britt Wiman och Berit Nordström, i köket i Östad församlingshem.
Foto: Anna Carlsson

Ulla-Britt brinner för gemenskap runt sopptallrikarna

Nyhet Publicerad

Ulla-Britt Wiman är en av eldsjälarna bakom soppluncherna i Östad församlingshem, tillsammans med tidigare husmor Berit Nordström. Artikel i Ljusbäraren hösten 2022.

I mer än 20 år har det funnits möjlighet att äta soppa och umgås i Östad församlingshem. En av eldsjälarna bakom detta är Östadbon Ulla-Britt Wiman. Då, när det startade, jobbade hon dagtid och hade själv inte möjlighet att vara med på soppluncherna, men nu missar hon inga tillfällen. 
– När vi startade var tanken med sopplunchen att erbjuda en mötesplats för äldre, och gärna för dem som inte kom till söndagens gudstjänst, säger Ulla-Britt. 

Tanken är fortfarande densamma, även om formerna för sopplunchverksamheten har varierat genom åren. Nu bjuds det på soppa på tisdagar, ungefär en gång i månaden. Dagens soppluncher ordnas helt ideellt av Ulla-Britt och tidigare husmor Berit Nordström, som  blivit pensionär. Tillsammans utgör de ett radarpar som på flera sätt är med och skapar trivsamma mötesplatser för Östadborna. 
– Det är roligt nu när vi har börjat igen efter pandemin, säger Ulla-Britt. Vi är många som saknat både gemenskapen och Berits goda soppor. Det är Berit som står för recepten när de vegetariska sopporna förbereds, och alla gäster kan nog intyga att sopporna är goda! 

Ulla-Britt menar att trots god mat så är det gemenskapen människor emellan som är det viktigaste med soppluncherna. Drömmen är att fler skall hitta till församlingshemmet. 
– Det hade varit extra roligt om föräldrar som är hemma med barn kommer, tycker Ulla-Britt, men även de som jobbar och vill äta lunch i gemenskap med andra. 

Gemenskap är ett ord som återkommer hos Ulla-Britt under vårt samtal. Gemenskapen är målet, och glada och tacksamma människor är det som gör mödan värd. 

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.