Krukor med jord. I krukorna är små namnskyltar med växtnamn nedstoppade.
Foto: Josefine Sjögren

Nu börjar odlingen av våra egna altarblommor

Nyhet Publicerad

Kyrkogårdsförvaltningen startar i vår ett nytt projekt: egen odling av blommor. Texten finns i Informationsbladet våren 22

Blombuketten på altaret, det är en sådan självklarhet att du kanske inte ens tänker på den? Inför varje söndag pryds kyrkan med nya buketter, där färgerna ofta återspeglar kyrkoårets liturgiska färger. Kyrkogårdsförvaltningen planerar nu att ordna blombuketterna på nytt sätt  genom att odla blommorna själva istället för att köpa in buketter. Förhoppningen är att bli självförsörjande på snittblommor från midsommar fram till tacksägelsedagen i oktober.
 –Jag ser fram emot blåklint och vallmo till midsommardagens bukett och kanske pumpor som prydnad inför tacksägelsedagen, säger Josefine Sjögren, kyrkogårdsföreståndare.

Tanken bakom odlingen handlar om flera saker: ekonomi, hållbarhet och möjlighet för ideella att vara delaktiga. Det kostar en hel del att köpa in blommor varje vecka, blommor som kan ha transporterats en längre sträcka innan de kommit hit. Vi har länge jobbat aktivt med miljöfrågor på kyrkogårdarna, och det här är nästa spännande utmaning, säger Josefine.  Området runt växthuset i Östad, bredvid kyrkogården, hoppas Josefine ska bli en samlingsplats där många kan samlas som gillar att påta i jorden.

Skulle du vilja vara med i projektet, skörda blommor och sätta ihop buketter till kyrkorna? Kontakta i så fall kyrkogårdsföreståndare Josefine Sjögren på kyrkogårdsförvaltningen.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Gravstenar på kyrkogården.

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen svarar för skötseln av kyrkogårdarna vid Stora Lundby och Östad kyrkor. Vi har lång erfarenhet och hög kompetens inom kyrkogårdsskötsel.