Ett stort vindkraftverks vingar över en granskog.
Foto: Pressbild

Kraften kommer från ovan

Nyhet Publicerad

Stora Lundby-Östad pastorat är tillsammans med ett tjugotal andra församlingar delägare i ett vindkraftverk i Bohuslän sedan några år tillbaka. Ett bra sätt att både satsa på miljön och få ner elkostnader! Texten är en artikel från Ljusbäraren våren 2023. Text: Magnus Eriksson

Nog för att det är kallt när det blåser ute, men på sätt och vis kan det värma också. Ja, alltså om man äger delar i ett vindkraftverk. Det gör Stora Lundby-Östad pastorat. 

Strax utanför Dingle i mellersta Bohuslän finns en vindkraftspark i skogen nära Svarteborg. Ett av vindkraftverken där ägs av en ekonomisk förening som heter Stiftsvinden. Föreningen ägs av Göteborgs stift tillsammans med ett tjugotal församlingar och pastorat i stiftet, och vi är alltså en av andelsägarna. 
När vi gick med såg vi det mest som en investering för miljön, men nu har det också hjälpt oss att hålla ner elkostnaderna i pastoratet.

Den beräknade årliga produktionen uppgår till 5 718 000 kWh. Pastoratets andel av vindkraftverket producerar el som täcker drygt 50% av vår totala elförbrukning. 

Vi försöker, precis som alla andra, att spara på el. Därför har pastoratet sänkt värmen i lokaler som inte används varje dag: de två kyrkorna, Stora Lundby kyrkstuga och församlingshemmet i Östad. 

Det är inte helt enkelt att variera värmen i stora lokaler som kyrkorna och samtidigt se till att instrument och inventarier inte tar skada. Under det kommande året projekterar vi därför för att kunna sätta in styrsystem till värmen i kyrkorna. Det kommer både spara energi och se till att det blir varmt till gudstjänsterna.

 

Läs mer om Stiftsvinden på Rabbaldshedes webbplats

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.