Ett barn som tittar på figurerna i julkrubban

Jesus kommer med fred

Nyhet Publicerad

Hälsning till församlingsborna från kyrkoherde Jannica Norén. Texten finns i Informationsbladet vintern 21/22

I Sverige har det inte varit krig på över 200 år, men det finns andra sätt att strida och skapa ofred. Det kan handla om politiska frågor, hur vi ser på varandra, konflikter mellan grupper, men också i nära relationer, bland vänner eller i kyrkan och församlingen.

Jesus är fredens furste, som vill fred mellan människor och ger av sin frid. Freden och friden är viktiga för att vi skall må bra, men de kommer inte utan ansträngning. Vill jag känna frid behöver jag hålla fred med mina medmänniskor och det kan Jesus hjälpa mig med.

På första advent läser vi om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. I ringhet och enkelhet kommer han för att förkunna fred och frihet till alla människor. Det finns en åsna, en så kallad korsåsna som härstammar från Egypten. Den har ett svart streck längs ryggraden och ett svart streck över skuldrorna. Selma Lagerlöf har skrivit en legend som berättar hur korsåsnan fick sitt kors när den bar Jesus på sin rygg.

I Bibeln, i Matteus 21:a kapitel kan vi läsa att åsnan stod bunden och det kan vi människor också vara. Det kan vara bundenhet till beteenden, olika rädslor eller att vi inte mår bra, men det kan också vara materiella saker. Bundenhet av olika slag leder till ofrid, men också till ofred mellan människor. Jesus är den som kan ”lösa upp knutar” som håller oss fast, ofta med andra människors hjälp. På samma sätt som åsnan bar Jesus, får vi bära fram Jesus och hans fred till andra människor. Är du döpt har du också ett kors, ett osynligt kors på din panna, som tecknades vid ditt dop.

Advent är hoppets och väntans tid, där vi väntar på honom som skall komma. Ett kungabarn, men han har ingen krona. Han föds inte i ett palats, utan i ett stall. Hans säng är inte av guld, utan av trä och halm. I ringhet och enkelhet kommer han, med löften om hopp och fred.

Välkommen till våra kyrkor i advent och jul!

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.