Ett molnformat ordmoln med fraser i blå text från psalmen Tryggare kan ingen vara
Foto: Anna Carlsson

Guds blåa moln

Nyhet Publicerad

Hälsningstext från kommunikatör Anna Carlsson, publicerat i Ljusbäraren hösten 2023.

Som barn var jag väldigt fascinerad över en speciell rad i en psalm. Jag gick i söndagsskolan och kommer ihåg hur jag satt där i Essunga kyrka och funderade över orden vi sjöng: "och hans moln är blått det ena". 

Gud hade alltså ett moln som var lite annorlunda! Det var blått, till skillnad från alla andra moln som var vita och grå. Jag tyckte det var spännande och lite märkligt. Ett sådant moln – jag föreställde mig att det var lika ljusblått som himlen en solig sommardag – det hade jag aldrig sett. Mest funderade jag på det rent optiska: hur såg man ens molnet om det hade exakt samma färg som himlen? Var det kanske osynligt för oss och bara synligt för Gud själv?

Som ni kanske förstår vid det här laget så hade jag ju missförstått själva orden i psalmen Tryggare kan ingen vara. I femte versen står det inte alls något om något blått moln. Där står det istället: "och hans mål är blott det ena", följt av strofen "barnets sanna väl allena". 

Jag som barn använde varken orden blott eller mål, eller för den delen allena i mitt dagliga språk. Det gör inte barn idag heller. Psalmen talade till mig ändå. Det gör den för många. Det finns en anledning att den är så älskad och önskad till barndop, tänker jag.

Som kommunikatör är jag fascinerad av ord och hur vi människor kan få ut en betydelse och mening av de där ljuden vi yttrar till varandra. Egentligen är det ju rätt fantastiskt att genom att låta lite eller skriva ner några krumelurer/bokstäver så kan vi få en förståelse och en bild av vad någon annan tänker och känner. Att det blir missförstånd ibland är inte konstigt alls. Snarare helt förståeligt.

I det här numret av Ljusbäraren fokuserar vi på psalmer och på barn. Här kan du få läsa om det spännande arbete som pågår med att välja ut nya psalmer till psalmboken, om förskolans jubileum och om nya aktiviteter för barn och föräldrar som vi sjösätter i höst.

Det här är det sista numret jag gör som kommunikatör i pastoratet. Det har varit roliga och lärorika år! Jag hoppas att du har fått, och får, många trevliga lässtunder med tidningen.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.