Tre vuxna och ett barn med tomteluvor sitter tätt ihop i en soffa.
Foto: Anna Carlsson

Fira jul i församlingshemmet?

Nyhet Publicerad Ändrad

Familjerna Nygren och Lindell har i flera år tillbringat en del av julafton i församlingshemmet i Gråbo. Där ordnas en gemensam fest med lunch, som brukar bli välbesökt. Texten är en artikel från tidningen Ljusbäraren vintern 2022.

– Alltså, generellt är vi i kyrkan ganska sopiga på att fira och ha fest, säger Gunilla Lindell när vi träffas för intervjun. Bibeln är full av fester, många och långa fester. Våra fester är ju max en kväll, i Bibeln är det fester i en vecka. Jag tror att vi behöver ha mer fest i livet, det blir så lätt bara vardag och slit. Julen är ju ett väldigt bra tillfälle att ha fest! 

Familjerna Nygren, två vuxna och tre barn, och Lindell, två vuxna och fyra barn, har kommit till Svenska kyrkans julfirande på julafton i Stora Lundby församling i över tio år. Det kanske inte är ett självklart val för så många, så varför firar de jul på det här sättet?
– För oss handlar det om gemenskap och att skapa ett sammanhang för fest tillsammans, säger Malin Nygren. Vi är familjer med flera barn. Vi är ju inte ensamma på jul, men det är ännu roligare att vara många!

 – Jag tycker också att det är viktigt att dela på frossan, säger Fredrik Lindell. Det är så lätt att man handlar hem en massa mat som man inte äter upp. I församlingshemmet finns det ett uppdukat julbord, ibland med inslag från andra länder. Det är härligt! Jul är ju inte en svensk tradition. 

När började de traditionen att fira jul i församlingshemmet? Båda familjerna är inflyttade till Gråbo och ingen hade släkt här. Gunilla och Fredrik har erfarenhet av att fira liknande sorts jul på andra orter. Det gav mersmak att fira jul på ett annorlunda sätt.
– Ibland har vi fått kommentaren att det är ”duktigt” att vi firar jul med andra som kanske skulle suttit ensamma annars på julafton, men för oss är det främst att vi gillar att fira så här, säger Gunilla. Visst är det bra att andra blir glada av att våra barn är med, så att det blir fler i olika åldrar, men det har aldrig varit huvudorsaken. 
 – Det känns bra att kunna bidra till att bryta andras isolering.
Därför är det här sättet att fira så bra, säger Fredrik, för då kan man bjuda med sig någon till en större ”familj” utan att det blir konstigt. Det finns ju många anledningar till att man är själv under julen. Det kan också vara enklare att bjuda in till något än att bjuda någon hem till sig själv, säger de.

Det är mycket prat och skratt under intervjun och man pratar mycket om hur skönt det är att kunna fira jul på det här sättet, lite mer kravlöst. Fredrik pratar om hur kristendom handlar om gemenskap. – Vi samlas och vi delar livet, säger han. Alla människor har en plats i Guds familj även om de inte vet om det. Gud vill att du ska veta att du är välkommen även om du inte själv känner det.

Familjen Nygrens barn har på senare år själva fått bestämma om familjen ska fira jul i församlingshemmet, och det vill de absolut. Vi får tillräckligt med tid för familj och släkt ändå under julhelgen, säger båda familjerna.
Unga Zelda Lindell säger att hon gillar att fira jul såhär, och att maten och godiset är det bästa. Framför allt köttbullarna.

Jag hoppas att vi kan fira jul såhär många år framöver, säger Gunilla. Då kanske vi kan hjälpa till mer, när vi inte har barn att ta hand om. Det ser vi fram emot. Vi kommer nog hit med våra barnbarn!

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.