Närbild på tussilago som växer i det torra fjolårsgräset.
Foto: Lena Persson /Ikon

En ny tid

Nyhet Publicerad

Hälsning till församlingsborna från kyrkoherde Jannica Norén. Texten finns i Informationsbladet våren 2022.

Vi är många som längtat efter våren och ljuset lite extra i år. Efter en lång tid med pandemi och restriktioner, känns våren extra välkommen och vi gläds åt alla vårtecken. Påsken är i antågande, träd och buskar knoppas, gatorna sopas rena från grus, vi hör fågelkvitter och uteserveringarna öppnar. Efterlängtade vårtecken som kan skingra vinterns mörker och komma med nytt liv. 

Ett av våra tidigaste vårtecken är tussilagon som tar sig upp när tjälen börjar släppa. Carl von Linné gav den lilla gula blomman dess namn. Den användes som hostmedicin förr i tiden och tussilago betyder ”fördrivare av hosta”. Så låt oss hoppas att tussilagon och våren fördriver hosta och virus, så att vi kan njuta av en ny tid.   

Glöm det som förut var, tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte?

Jes: 43:18-19

I Jesaja 43:18-19 står det: ”Glöm det som förut var, tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte?”

Våren är uppståndelsens tid och på samma sätt som graven öppnade sig för den uppståndne Jesus öppnar sig knoppar och naturen får liv. Det finns inget liv utan död och ingen död utan liv. Våren är naturens predikan om hur det som såg dött och livlöst ut, kan spira igen och få nytt liv. Liksom tussilagon får vi ta oss upp ur tjälen och sträcka oss mot värmen och ljuset.

Samtidigt lever vi i en ny orolig tid med krig i Europa. Putins invasion av Ukraina är ett brott mot internationell rätt, demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, internationella överenskommelser och konventioner. Medan striderna pågår flyr ukrainare, mestadels kvinnor och barn, över gränsen till länder i Europa. 

Var med och stötta Act Svenska kyrkan, som arbetar med humanitära insatser i Ukraina och i grannländerna. Din gåva och dina förböner behövs!

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.