Julkrubbefigurerna från Stora Lundby kyrkas julkrubba. Figurerna är gjorda av porslin och står i ett stall av trä.
Foto: Anna Carlsson

En jul för mössen i Stora Lundby kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Artikel i vinterns Informationsblad 2020. Text Anna Carlsson

I slutet av sjuttio- eller början av åttiotalet hörde en dam av sig till dåvarande kyrkoherde Evert Andréasson. Hon hade bott i Stora Lundby församling, men hade flyttat härifrån och hade nu ett erbjudande: skulle kyrkan vilja ha hennes tyska julkrubba med porslinsfigurer? Den var för stor i hennes nya hem, tyckte hon. Ja, tack blev svaret. Dåvarande vaktmästare Thomas Andréasson byggde ett litet trästall som figurerna kunde ordnas runt.

Kate Hultqvist, som var kyrkvärd i Stora Lundby kyrka då, har minnen av när julkrubban kom till församlingen. Hon berättar om en jul, när en av prästerna tyckte att det kunde vara kul att gömma alla porslinsfigurerna runt om i kyrkan inför jul-
gudstjänsten. Tanken var att barnen som kom till gudstjänsten skulle få leta reda på figurerna, ungefär som en skattjakt, och sedan skulle man tillsammans samla alla julkrubbefigurerna och prata om julens budskap.

Det var nervöst, kommer hon ihåg. Skulle barnen hitta alla figurer? Och framför allt – skulle barnen klara av att hantera dem? Om någon skulle tappa en porslinsfigur i kyrkans stengolv så skulle den ju gå sönder. Men det gick bra, som tur var.

Nästa kyrkoherde i Stora Lundby införde en annan tradition, som inte är kvar längre: att låta olika lokala barnfamiljer, en per år, få sätta iordning krubban i kyrkan inför julen och pynta den på det sätt som de tyckte var fint. Det blev olika dekorationer varje gång, och Kate minns det som en fin tradition.

Ett av åren pyntades det med bland annat äpplen och brödkakor. När kyrkvärdarna kom till kyrkan så såg de att bröden hade blivit knaprade på, och äpplena som hängde vid krubban var helt urgröpta. De var fortfarande röda, runda och fina på framsidan men uppätna på baksidan. Att det fanns möss i kyrkan visste man inte innan, men nu blev det väldigt tydligt.
Kyrkmössen fick en härlig måltid och blev mätta den julen.

Än idag sätts just den här julkrubban fram i Stora Lundby kyrka varje jul. Våra vaktmästare pyntar och gör fint.

Du som kommer till kyrkan i jul, gå gärna och titta lite extra på julkrubban, både den i Stora Lundby och den i Östad, och gläds åt det budskap som figurerna levandegör: att Jesus kom till jorden som ett litet barn.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.