Två ungdomar sitter med ryggen mot kameran, i en ring med andra ungdomar. I bakgrunden en suddig bild av en präst i gudstjänstkläder.
Foto: Alex Giacomini

Det bästa med konfatiden

Nyhet Publicerad

Artikel från församlingstidningen Ljusbäraren, sommaren 2023. Text Alexander Dahlquist.

Vet du vad de flesta tonåringar svarar på frågan om det bästa med 
konfirmandtiden? Läger! 

Det svaret är kanske inte så konstigt. Att komma iväg, bort från vardag och föräldrar tillsammans med andra ungdomar, äta god mat, göra roliga aktiviteter och dela rum med sina vänner. Visst låter det rätt kul? Dessutom så innehåller ett konfaläger fler saker än så. Samtal, undervisning, bibelläsning och bön. Det är mycket som hinns med på de 48 timmar som ett vanligt konfaläger i våra församlingar består av. 

I Stora Lundby och Östad församlingar så ordnas det ett konfaläger på hösten och ett på våren och grupperna åker tillsammans. Det första lägret, ofta i oktober, blir en kick-start på det gemensamma konfaåret och mycket tid används till att lära känna varandra, konfirmander, faddrar och ledare. Det andra lägret har på många sätt en annan karaktär. Nu känner deltagarna varandra efter att ha träffats minst en gång i veckan under flera månader och i stället blir lägret ett utmärkt tillfälle att runda av och sammanfatta, vad har vi gjort de här månaderna? Vad har vi lärt oss? Vad tar vi med oss?

Årets konfirmander var på sitt andra läger 21–23 april i Dals-Ed. Vi bodde på Luthagård och där hade vi två fantastiska dagar. Efter fredagens inledande bussresa och goda middag så blev det filmkväll i mysrummet, en skön start på helgen efter en lång skolvecka. 

Lördagen var vi utomhus. Det kändes som sommarens första dag och undervisningen på husets altan med utsikt över sjön gick lätt. Korta pass varvades med lekar på gårdens gräsmattor och lunchen grillades över en perfekt kolbädd signerad pedagog-Björn. Många passade också på att ta årets första dopp från gårdens egen brygga. 
Efter många härliga timmar i solen, och några välsvedda axlar och ansikten, gick vi så in i mörkret och spelade bort en timme i Eds bowlinghall och till många stora glädje kom prästen bara tvåa. Vem som vann låter vi vara hemligt. 

Trötta av utflyktens långa promenad och armarnas arbete med att få kloten dit de skulle landade vi återigen i mysrummet och fick vara med om lägrets egen talkshow, där våra faddrar och ledare fick svara på frågor som frukt på pizza, ja eller nej? Vem är Jesus för dig?  Vad är viktigast i kyrkan? 

Dagens gemensamma program avslutades sedan med nattvardsfirande i gårdens egen kyrka innan några landade i sängen och andra spelade spel långt in på småtimmarna. Det är knappast en överdrift att påstå att det var ett trött gäng som satte sig på tåget mot Göteborg på söndagseftermiddagen. Detta efter en sista lägerdag innehållande lekar och gudstjänstfirande i Eds kyrka. Men redan då ställdes frågan: När i augusti är det dags för ungdomarnas sommarläger? För ja, det är inte bara konfirmander som åker på läger, det gör även ungdomsgruppen. 

Vill du också åka på läger? Vara en del av gemenskapen bland unga i våra två församlingar? Kolla in vår webbplats. Där hittar du information om både konfagrupperna som startar till hösten och ungdomsgrupperna. 

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Du är viktig, svart text på turkos bakgrund.

Konfirmation 2024-2025

Tillsammans funderar vi på livet, kärlek, vänner, glädje, döden, sorg, ondska. Vem är Gud? Välkommen som konfirmand! Konfirmationsundervisning 2024-2025 för dig född 2010 eller tidigare. En konfirmationsgrupp i Gråbo och en i Sjövik.