Blålila blommande penséer

Dags att vårstäda och plantera på kyrkogårdarna

Nyhet Publicerad Ändrad

Kyrkogårdarna städas vecka 12 och 13, med start 21 mars. Vårplanteringen äger rum från vecka 15. Texten finns i Informationsbladet våren 22.

Vårstädning och plantering

Nu blir det äntligen vår, och därmed är det också dags för vårstädning och plantering ute på kyrkogårdarna. Med start måndag 21 mars och två veckor framåt kommer granris, vissna blommor, ljung och vinterdekorationer som inte tagits bort tidigare att städas bort.

På Stora Lundby kyrkogård städas det under vecka 12, och på Östad under vecka 13.

Om du har beställt gravskötsel så önskar vi att du tar bort gravlyktor och andra föremål från graven innan dess, alltså senast den 20 mars. Det gör det lättare för oss att förbereda för plantering, plus att vi inte riskerar att slänga något som skulle ha sparats.
Vårblommorna kommer att börja planteras ut från vecka 15.

Vem ansvarar för vad?

Det är både kyrkogårdsförvaltningen och du som gravrättsinnehavare som har ansvar för att sköta kyrkogården.

  • Kyrkogårdsförvaltningen sköter alla allmänna ytor på kyrkogården.
  • Gravrättsinnehavarna ansvarar för sin grav. Det innebär till exempel att du ska rensa ogräs närmast gravsten och planteringsyta.

Du vet väl om att du kan beställa skötseltjänster och plantering av kyrkogårdsförvaltningen? Läs mer på länken Gravskötsel nedan.

När slås vattnet på?

Vattnet ute på kyrkogårdarna kopplas in när vädret tillåter. Det behöver vara riskfritt för frost under en längre tid först.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Händer i arbetshandskar som planterar en växt.

Gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper till med gravskötsel. Här kan du läsa om de olika tjänster som erbjuds.