Foto: Martin Reftel och Jessica Reftel Evans

Advent=mys!

Nyhet Publicerad

Hälsning från diakon Tina Dahllöw. Texten är en artikel från tidningen Ljusbäraren vintern 2022.

Adventstiden i våra svenska hem handlar ofta om mys, att göra det mysigt hemma med ljusstakar och ljusslingor. Ljusslingorna kommer ofta upp redan i början av november för att motverka mörkret. 
Men oavsett hur mycket mys vi försöker åstadkomma genom ljus av olika slag är det kanske ändå solen vi längtar efter, solen med både sitt ljus och sin värme. För både ljus och värme ger oss ofta energi och lust till livet.

I år kanske årets mörkaste tid ser lite annorlunda ut när vi nu måste tänka på elransonering. Kanske får vi hoppa över en ljusslinga eller två så att pengarna kan räcka till mat och julklappar. För en del hjälper det inte med att låta bli ljusslingorna – pengarna räcker ändå inte till! 

Det finns många här i vårt samhälle som inte har så det räcker, som kanske får frysa i stället för att mysa.

I kyrkans värld handlar adventstiden om ankomst i olika perspektiv; att Jesus har kommit till jorden och blivit människa, att han hela tiden kommer till oss och att han till sist en gång ska komma tillbaka. 

I Bibeln förklaras Guds kärlek till oss ofta genom bilden av en familj, en familj där föräldrarna älskar sitt barn. De bästa föräldrar man kan tänka sig.

I grekiskan finns flera ord för kärlek. Det ord som används för att beskriva Guds kärlek är ”agape”. Detta ord beskriver en kärlek som är osjälvisk och utgivande. Den kärlek som en förälder känner för sitt barn beskrivs också med detta ord.

Det stora med julen är att Gud kommer till oss som ett litet barn, in i den mänskliga världen, och blir en del av en liten familj. Den allsmäktige var helt hjälplös när han lades i Marias famn efter förlossningen. Den helige får sin första sovplats i en smutsig krubba, inlindad i tyger som Maria burit med sig på en lång resa. Gud blev ett litet barn, en av dem som samhället tycker är små och oviktiga.

Gud vet vad det är att vara människa, att leva i en fattig familj. Han vet hur det är när pengarna inte räcker till och hur mycket det betyder när andra, som har lite mer, vill hjälpa.

Jag hoppas att denna jul kan få genomlysas av ”agape” – en osjälvisk och utgivande kärlek, det behöver vi alla oavsett vad vi har för förutsättningar. 

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.