En konfirmand i kåpa och med ett kors i ett halssmycke om halsen.
Foto: Magnus Aronson

Frågor och svar om konfirmation

Här har vi listat några vanliga frågor om att konfirmera sig i Stora Lundby och Östad församlingar. Har du en fråga som inte står med, hör av dig!

Vanliga frågor och svar:

1. Vid vilken ålder konfirmeras man?
Vanligtvis konfirmeras man under det läsår som man går i åk 8, eller det år då man fyller 14 eller 15. Om du går i 9:an eller är äldre så går det också bra att konfirmeras, antingen i den vanliga konfirmationsgruppen eller enskilt.

2. Får jag börja läsa även om jag bara är 13?
Egentligen måste man vänta tills det år då man fyller 14. Men om du har börjat skolan tidigare så att du går i åk 8 så brukar vi ge dispens.

3. Kostar det något?
Nej, allt är kostnadsfritt, även lägren. Men ibland önskar vi att föräldrar hjälper till med skjuts till exempelvis läger.

4. Måste man vara medlem i Svenska kyrkan för att konfirmera sig?
Inte för att ta del av undervisningen. Men om du går hela vägen och konfirmerar dig, så måste du bli medlem. Du får då en blankett att fylla i.

5. Måste jag vara döpt för att få konfirmera mig?
I Svenska kyrkan handlar konfirmationen om att du bekräftar att du vill stå kvar i den tro som du döptes till. Därför döps du innan konfirmationen om du inte är döpt. Men du behöver inte vara döpt för att testa och vara med på undervisningen.

6. Måste jag tro på Gud för att få konfirmeras?
När du konfirmeras så säger du JA till den tron som du döptes till. Om du har tagit del av undervisningen och känner att detta inte alls stämmer för dig, så ska du inte göra våld på ditt samvete. Men du kan konfirmera dig även om du inte är hundra procent säker! I samtal med någon av ledarna får du hjälp att fatta beslut.

7. Är lektionerna obligatoriska?
Ja. Som regel ges inga ”läxor”. Därför är närvaron viktig varje gång för att få den kunskap som behövs. Om du har andra aktiviteter som krockar, så får du avstå från dem eller välja att inte konfirmera dig.

8. Är lägren obligatoriska?
Ja. Som regel är de det.

Du är viktig, svart text på turkos bakgrund.

Konfirmation 2024-2025

Tillsammans funderar vi på livet, kärlek, vänner, glädje, döden, sorg, ondska. Vem är Gud? Välkommen som konfirmand! Konfirmationsundervisning 2024-2025 för dig född 2010 eller tidigare. En konfirmationsgrupp i Gråbo och en i Sjövik.

En person med röda skor och blå jeans står på en grå matta med vita hjärtan på. Bilden är tagen i fågelperspektiv så att bara ben och fötter syns.

Konfirmandfadder

Åren efter att du konfirmerat dig är du välkommen tillbaka som fadder till nya konfirmander. Som du säkert minns så betyder faddrarna väldigt mycket för konfirmanderna, men det är också en möjlighet för dig att utvecklas vidare.