Femte söndagen i påsktiden

Text av Magnus Eriksson

Det är många gånger som jag skakat på huvudet, tjostat och funderat - kan detta vara möjligt? Har fröhandlaren lurat mig? Det är så många gånger en tråkig och ledsam syn att titta ner i en fröpåse.

”Nu har jag betalat så mycket pengar igen och titta vad jag fått! Hur skall det kunna bli något av detta? Några små vippor, eller skrumpna tingestar eller bara små och nästan omöjliga att se svart-bruna pluppar. Kan detta verkligen skjuta skott och bli till liv? Kan det vara möjligt till starten på en blomsteräng? Eller ett morotsland kantat med vackra dillvippor?”

Ibland undrar jag: vad tänker du Gud egentligen, när du ser oss människor? En sådan blandning av olikheter, och ur ett mänskligt öga så är det många av oss som inte håller måttet. Men visst är det väl så att i dina ögon är vi inget ogräs utan bara möjligheter! Trots att vi syndar och hamnar fel emellanåt, så finns din nåd där och din förlåtelse.

En grodd som växer upp ur jorden.

Det är nog så att Gud ser lite längre än vad vi gör. Han vet också vad vi har för kapacitet egentligen var och en under våra skal, men också hur vi innerst inne är, och samtidigt skulle kunna vara om vi bara vågade.

På samma sätt som jag kan förundras över hur fröet kan växa och blomma, så kan en människa som växer med sin tro visa fantastiska sidor, överraskningar.

I mötet med vår Skapare sker undren på löpande band, men det är inte alltid att vi runt omkring ser det eller förstår processen som är igång. Men när det börjar sticka grönt i det sådda vet vi, att nu är det nära. När hjärtat börjar pysa tro, när hjälparen eller den Helige Anden kommer till oss och våra medmänniskor, då är vårens under här i våra blomsterland, men även i våra mänskliga hjärtan.

När Jesus berättar att han lämnar lärjungarna så berättar han samtidigt att det kommer att finns en närvaro hos dem och oss var och en. Hjälparen, den helige Anden. Att växa i tro, det är att få lämna en del gammalt bakom sig för att gå vidare. När vi växer upptäcker vi mer och mer nytt hela tiden, men kanske också ser vi en del gammalt i nytt ljus. När vi räknar med Jesus kan livet bli på nytt och skjuta nya skott.

Kom du också med i vårens tid, i Jesu namn! Amen.

En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.