Dopklänningar hänger i galgar på några krokar.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dopklänningar

Här ser du våra dopdräkter/dopklänningar som du gärna får låna när du vill döpa ditt barn

I bildspelet nedan visar vi våra dopklänningar för yngre barn.

  • Nummer 1 och 2 har både rosa och blå band som tillval och passar barn under ett år.
  • Nummer 3 passar ett barn 1-2 år och nummer 4 finns uppsydd i flera barnstorlekar. Båda klänningar passar barn som redan kan gå och vill röra sig fritt.

Dopdräkten/dopklänningen

När ett litet barn ska döpas brukar det kläs en lång, vit dopdräkt. I Svenska kyrkan finns inga regler för vad den som döps ska ha på sig, men det är en gammal tradition att vara klädd i vitt när man döps. Redan i de allra första kristna församlingarna var de döpta klädda i vita kläder. Inom den kristna tron är vitt festens färg. Den är också förknippad med renhet och oskuldsfullhet.

Det är föräldrarna som valt att deras barn ska döpas. För barnet blir dopet något att växa in i. Den långa dopklänningen är en symbol för detta och för hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå.

Tonåring och vuxen

Vid konfirmationen, när tonåringar och vuxna bekräftar att de vill leva som kristna och säger ja till sitt dop, använder många församlingar långa vita dräkter som kallas konfirmandkåpor. Man kan säga att den som konfirmeras tar på sig dopdräkten igen.

I vissa familjer har en dopdräkt funnits i många generationer. Ibland har familjemedlemmar också broderat varje barns namn och dopdatum på dräkten. En dopdräkt kan vara ett tydligt tecken på samhörighet över generationerna.

Låna dopklänning

Du kan låna dopklänning när ett litet barn ska döpas. Ett större barn som ska döpas kan klä sig i vita kläder, och tonåringar och vuxna kan låna en konfirmandkåpa som dopdräkt.

Du som lånar dopdräkt av oss hämtar och lämnar den i vår expedition under dess ordinarie öppettider - se nedan.

Kontakta pastorsexpeditionen

Till expeditionen i församlingshemmet i Gråbo vänder du dig när du vill boka tid för dop eller vigsel. Här kan du också få svar på frågor om gudstjänster och grupper.
Välkommen att kontakta oss!

Besöksadress

Lundbyvägen 12, Gråbo
Öppettider helgfri måndag-fredag 9-15

Tel. 0302-49 61 00, telefontid måndag-fredag kl 10-12

stora.lundby-ostad.pastorat@svenskakyrkan.se