Den gode herden - Tredje söndagen i påsktiden

Text av Frida Vikström

Herdepsalmen är en av de mest älskade Psaltarpsalmerna världen över. En psalm som ofta finns med: i stunder av kris, på begravningsgudstjänster, vykort, altartavlor, ikoner och på söndagsskoleplanscher. Men vad är det som gör att bilden av Jesus som ”Den gode herden” är så viktig för oss?

Jag tror de flesta av oss, både barn och vuxna, längtar efter någon som ger oss ny kraft när vi är svaga, någon som ger oss vila när vi är trötta, någon som ger oss mat när vi är hungriga och dryck när vi är törstiga, någon som tröstar oss när vi är ledsna, någon som leder oss när vi är vilsna, någon som kämpar för oss när vi är hotade, någon som ger oss trygghet när vi är rädda, någon i vars sällskap vi känner oss hemma. Tänk att få vara det älskade lammet som herden bär på sina axlar!

En herde med herdestav och ett lamm.

Men är det bara en önskebild av Gud? Kan Gud verkligen ge den tryggheten? Det händer ju en massa hemskheter – också för människor som tror på Gud. Kung David, som skrev denna psalm, fick ju själv uppleva både förföljelse och familjetragedier. Han var på flykt under flera år från kung Saul som ville döda honom. Hans bästa vän Jonatan dog i strid. Han miste ett barn som spädbarn. Hans son Absalom gjorde uppror mot honom och dog som ung. Hur kan David ändå säga att ”ingenting skall fattas mig”? Psalmen lovar inte ständigt blå himmel och frånvaro av lidande. Men den lovar att Gud är med oss ”i den mörkaste dal”. Psalmen lovar inte frånvaro av ondska och fiender i våra liv. Men den lovar att Guds godhet och nåd alltid skall följa oss.

Gud är alltid 100 % god, vare sig det är pandemitider eller inte. Han finns där till 100 %, vare sig vi märker det eller inte. Han gav sitt liv till 100 % för oss och uppstod till 100 %. Han har berett en plats för oss i vårt himmelska hem. Där skall vi få leva utan mörka dalar, ondska och fiender. Där skall vi få vila på ”gröna ängar och vid lugna vatten”. Där skall vi möta bara godhet och nåd. Där ska vi få komma hem på riktigt och leva i evighet tillsammans med Herden som älskar oss till 100 %!

Bön: Tack Jesus att du går med mig hela vägen. Tack att du aldrig överger mig. Hjälp mig att lita på att du finns där, att du bär och leder både mig och de jag tänker på. Hjälp mig att tro att du tar emot mig den dag jag lämnar jordelivet. Hjälp mig att lämna det som oroar mig till dig – du som bär hela universum i dina starka herdearmar.

Amen

En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.