Begravning

Mitt i livet finns döden.

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi stannar upp inför livets och dödens mysterium, minns den som dött och överlämnar hen i Guds händer.

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg.

I vår församling finns sex vackra kyrkor och två kapell där begravningsgudstjänsten kan äga rum. Gudstjänsten planeras tillsammans av de anhöriga och prästen och församlingens musiker hjälper gärna till med musikvalet.

Praktiska förberedelser

Många väljer att kontakta en begravningsbyrå för att få hjälp med allt det praktiska kring begravningen såsom till exempel; transporter, kista, annons, myndighetspapper mm. Detta kan man också ordna på egen hand men man brukar ha mycket god hjälp av begravningsbyråerna.

Bårtäcke

I vår församling finns ett vackert bårtäcke ni gärna får använda vid begravningsgudstjänsten.

Boka begravningsgudstjänst

En begravningsbyrå hjälper dig med att boka begravningsgudstjänsten.

Minnesstund

Att samlas efter begravningsgudstjänsten kan ofta kännas bra. Vi har tre församlingshem där ni kan ha er minnesstund. Vi tar inte betalt för lokalerna i samband med minnesstund.

Sorgen

Sorgen ser olika ut för barn, tonåringar och vuxna. Men att träffa andra som varit med om samma sak och som vet vad det handlar om kan ofta vara en hjälp. Vi erbjuder samtalsgrupper för dig som mist en anhörig. 

Läs mer om begravning här

Borglig begravning

För borgliga begravningar erbjuder vi ljuskapellet som ligger invid Stigtomta kyrka.