Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Andas med Gud- MediYoga 

Andningsövningar, avslappning, mjuka yogarörelser och meditation.  Alla deltar efter sin egen förmåga.  

Andningsövningar, avslappning, mjuka yogarörelser och meditation.  Alla deltar efter sin egen förmåga. Vi erbjuder en grupp i vår. OBS ny dag.
Tid: Tisdagar kl. 09.45 - 11:15
Sex gånger, 16/1 - 20/2.  
Plats: Edsbergskyrkan, Kaplansbacken 2
Anmälan: Senast den 10/1 till Lena Seveborg, lena.seveborg@svenskakyrkan.se  
Kontakt: Monika Rohdin, 08-505 514 06 monika.rohdin@svenskakyrkan.se 
Marie Löfgren, 08-50551310, marie.lofgren@svenskakyrkan.se 


  

 

 

Minska stressen med MediYoga i kyrkan  

När hjulen snurrar allt fortare och stressen, oron och ångestesten flåsar i nacken, då är det svårt att på egen hand hitta tillbaka till balansen i livet. Det vet prästen Monika Rhodin, som själv drabbades av utmattning för några år sedan. Vägen ut blev MediYoga, något hon numera inte bara utövar utan även handleder. 

Det var under 2017 som Monika Rhodin, präst i Sollentuna församling, upptäckte att den tidigare så raka vägen gjorde en tvär gir och slutade tvärt i den omtalade väggen och hon blev sjukskriven för utmattning. Ganska så omgående upplevde hon dock en stark längtan tillbaka gudstjänsten, samtidigt som hon visste att hon inte mäktade med alla intryck. 

- För mig innehöll gudstjänsten alltför många ord som jag inte orkade ta in. Den höga orgelmusiken stressade upp mig och kaffekoppar som klirrade mot tefaten vid kyrkkaffet skar som knivar i mina öron. Det gick helt enkelt inte för mig att delta i gudstjänsten just då, vilket var en stor sorg för mig som kristen. Vändningen kom när en vän tog med mig på MediYoga i en yogastudio inne i stan, berättar Monika. 
 
MediYoga är en terapeutisk yogaform, utvecklad för svensk hälso- och sjukvård. Träningen består av en strukturerad kombination av medveten närvaro, andningsövningar, fysiska positioner och rörelser, fokus- och koordinationsträning, avslappning och meditation. Svensk forskning påvisar att MediYoga minskar stress, oro och ångest men har även positiv påverkan på blodtrycket, smärta och inte minst sömn och livskvalitet. 

Monika kände direkt att det var något bra, men var samtidigt lite obekväm med alla mantran på sanskrit. Men så en dag fick hon se på sociala medier att en vän och prästkollega utbildade sig till MediYoga instruktör.  

-Jag tog kontakt med henne och det visade sig att hon samma vecka skulle starta en grupp i Åkersberga kyrka. Jag åkte dit och var med på ett pass och kände direkt att jag var hemma. Min resa tillbaka från min utmattning började där och då. Det var som att någon slog på strömbrytaren och energin började sakta men säkert komma tillbaka. 
 
Skillnaden från klassisk MediYoga var att kollegan hade bytt ut alla mantran på sanskrit till ”kyrkord”. I stället för ”SatNam” - som betyder ungefär ”Sanning är min identitet” - fick deltagarna tänka ”Amen”, något som fick Monika att känna sig lite bekvämare. 
 
- Det kändes tryggt och fint för mig. I MediYogan fick jag vara i kyrkorummet, i stillhet och tystnad. Balansen återvände och jag kunde möta mig själv och Gud i gemenskap med andra. Det är precis det gudstjänsten handlar om för mig, säger Monika. 

Därifrån var inte steget långt för Monika att själv utbilda sig till instruktör och sedan 2019 erbjuder Sollentuna församling Andas med Gud, som bygger på MediYoga men har anpassats till kyrkan. 

- Vi börjar och avslutar passet med en bön. Jag har också gjort andra små justeringar så att det ska passa bättre i kyrkan. Därför kallar jag inte passet för MediYoga utan för ”Andas med Gud”, Medicinsk yoga.  
 
Andas med Gud kan utföras av alla. Träningen kan doseras och individanpassas utifrån olika förutsättningar och behov och var och en deltar utifrån dagsform och behov. Vi har både yogamattor och filtar men det går lika bra att delta sittandes på en stol.  

- Ibland blir det bara för mycket, något som kan drabba oss alla, och då är det skönt att få hjälp med att sänka pulsen och hitta tillbaka till balansen och kanske fylla på med andlig näring.  Vi behöver alla stanna upp ibland, i stillhet och tystnad och ge oss själva lite tid att andas, avslutar Monika Rohdin.