kvinna på bänk blickar ut över havet. Hon har en hund på sin vänstra sida.
Foto: Gustaf Hellsing IKON

Vill du prata med någon?

Du är välkommen med din sorg. I alla tider har kyrkan mött sörjande människor och har därför stor och lång erfarenhet av just det. Du erbjuds hjälp genom den akuta sorgen och möjlighet till olika typer av stödjande samtal.

Någon att prata med
Något som vi i kyrkan är väl medvetna om är att de flesta bördor lättar när man får prata med någon som förstår och lyssnar. Vi erbjuder några olika sätt som kan hjälpa dig.

Din församling
I din församling kan du få samtala med en präst, diakon, eller andra sörjande i organiserad form. Det finns också helt öppna aktiviteter i de flesta församlingar, om du bara vill ha något att göra. 

Här hittar du kontaktuppgifter till våra präster.
Här hittar du kontaktuppgifter till våra diakoner.

Sorgegrupper
Många församlingar erbjuder också sorgegrupper, då de som förlorat någon får träffas och samtala och tillsammans försöka bearbeta och hitta en väg tillbaka till livet. Kontakta din församling för att få veta mer.

Jourhavande präst
Ibland är det som svårast när det är som mörkast. Utanför kontorstid finns Jourhavande präst där för dig som behöver prata med någon som lyssnar. Du kan ringa 112 klockan 21-06. Det finns även ett digitalt brev som du kan skriva när som helst - du får svar inom 24 timmar. Måndag-torsdag klockan 20-24 finns också möjlighet att chatta med en präst.

I alla samtal med en präst gäller den absoluta tystnadsplikten.