Föreläsning med professor David Thurfjell

Svenska kyrkan södra Öland bjuder in!

ÄR SVENSKARNA VERKLIGEN VÄRLDENS MEST SEKULARISERADE FOLK?

Tisdag 27 november kl 19
Mörbylånga församlingshem

Vi firar kristna högtider, gifter oss i kyrkan och när livet blir tufft ber vi – men vi kallar oss inte för kristna. När vi däremot ser andra fira ramadan och be ser vi dem som muslimer. Det är andra som är religiösa. Inte vi

Det menar David Thurfjell, författare, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap, som föreläser i Mörbylånga tisdag 27 november kl.19.
Svenska kyrkan på södra Öland har bjudit in David för att bland annat få veta svaret på inledande fråga och svaret vill man dela med sig av. David har bland annat skrivit boken ”Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen”, där han tar upp frågor som ligger i nutiden för både kyrkan och vårt samhälle i stort. Varför tycker många att det kan vara lite pinsamt att vara kristen? Varför upplevs till exempel buddismen som sympatisk medan islam känns hotfullt?

Mattias Rosenquist, kyrkoherde på södra Öland, ser enormt mycket fram emot Davids besök. –Davids tankar och kunskap är exakt vad vi behöver höra i en tid där vi matas av påståendet att många lämnar kyrkan, att allt fler människor tappar sin tro. Svenska kyrkan har ändå sex miljoner medlemmar, är vi verkligen så sekulariserade som det påstås, undrar Mattias? Visst är det allt fler som idag lämnar Svenska kyrkan och då vill man ju förstå varför det är så? Vi vill förstå och förändra! Davids forskning är mycket intressant, fortsätter Mattias. Den visar att en majoritet i Sverige har en öppenhet för andlighet och tro men gärna inte kallar sig själva för kristna.

David är professor vid Södertörns högskola inom religionsvetenskap. Vi tycker att hans kunskap och de frågeställningar han ställer är en del av en viktig samhällsdiskussion och just därför bjuder vi in till en öppen föreläsning med David. Vi som kyrka på södra Öland vill ta ett krafttag och förstå hur vi kan vara där människor är och behöver oss. Vi hoppas att så många som möjligt kommer till Mörbylånga församlingshem tisdag 27 november kl.19.


DATUM:       Tis 27 november
PLATS:           Mörbylånga församlingshem
TID:               kl 19.00

ATT KONTAKTA FÖR MER INFORMATION:
Kyrkoherde Mattias Rosenquist 0485-383 62