Meny

Utflyktstips

Varför inte göra en utflykt i pastoratet i sommar?

Besök någon av våra kyrkor

Här kan du läsa mer om när våra kyrkor är öppna i sommar.


Ulrika och Ycke

Varför inte göra en utflykt till Ulrika? Här finns en spännande urskog, en vacker kyrka och ett muséum som är väl värt ett besök.

Ycke naturreservat väster om Ulrika är en av ytterst få rester av urskog som bevarats i södra Sverige. Här har skogen fått utvecklas fritt, utan påverkan från jord- och skogsbruk. En vandring i Ycke är en annorlunda upplevelse. Stämningen är trolsk och för tankarna till en sagoskog. Mossan är tät och träden är riktigt gamla, en del av dem grodde redan i slutet på 1500-talet.

Ulrika socken bildades 1736 och fick sitt namn efter dåvarande drottningen Ulrika Eleonora som också skänkte nattvardskärl och en egenhändigt broderad kalkduk till invigningen 1 juni 1737. Kyrkan är byggd i timmer med spåntak och har en fristående klockstapel. Under perioden 18 juli - 1 augusti är Ulrika kyrka Vägkyrka och har öppet mellan 12 och 17.

I Ulrika muséum berättas bygdens historia. Årets utställning heter ”Skogen – museiföremål berättar”. Muséet är öppet söndagar 14-16. Det går också bra att ringa 0142-912 12 eller 073-055 00 58 för att boka en annan tid.

Du kan läsa mer om Ycke naturreservat här.

Mer information om Ulrika kyrka finns här.

 

Lambohov-Slaka-Lilla Aska

Slaka socken nämns redan på 1200-talet. Här finns en vacker rosa kyrka, många fornlämningar och en meditationsled där du kan hämta andan, fundera över stort som smått och lära dig något om landskapet du rör dig i.

Följ cykelleden mot Lambohov och vidare mot Slaka. På vägen mot Slaka passerar du Lambohovs säteri. Huvudbyggnaden syns nästan inte den här tiden på året när grönskan är tät. Längs med cykelbanan finns äppellunden med många gamla äppelträd. Stanna gärna, andas och drick lite vatten innan vägen fortsätter med en långsam stigning mot Slaka kyrka.

Den rosa kyrkan i Slaka invigdes 1783 i närvaro av prinsessan Sophia Albertina. I kyrkan finns flera medeltida föremål som kommer från den medeltida kyrkan som låg på platsen tidigare. 

I trakterna runt Slaka finns många fornlämningar. När du fortsätter din färd vidare mot Lilla Aska åker du förbi världens sannolikt största domarring. Kliv av cykeln och gå in bland stenarna. Det är en speciell känsla.

Vid begravningsplatsen i Lilla Aska finns Askaleden – en meditationsled som egentligen är två. En lättare på 2 km som är relativt enkelt att gå och en något längre på 4,2 km med lite mer varierat underlag. Båda lederna startar vid ekonomibyggnaden på Lilla Aska griftegård, och delar sig efter ca 1 km. Det finns en grillplats längs leden och skyltar som berättar om platserna du kommer till och det omgivande landskapet.

Här kan du läsa mer om Slaka kyrka.

Här finns information om Askaleden.

Skeda

Gör gärna en utflykt till Skeda, ta med en kaffekorg och var en stund på grönområdet bakom Skeda församlingsgård. Här finns både sol och skugga och inte minst en EU-godkänd lekplats för våra yngre besökare. Skulle det komma en regnskur går det bra att ta med fikat upp på altanen.

Det finns flera intressanta gravar på kyrkogården. Mest känd är kanske tonsättaren A F Lindblad som tillbringade sina sista år i Skeda socken och begravdes på Skeda kyrkogård 1878.

Öna kulturreservat

Långt in i skogen mellan Ulrika och Nykil ligger kulturreservatet Öna. Här får du en bild av hur livet kunde vara för de som med små medel och under tuffa förhållanden brukade skogen och markerna fram till början av 1900-talet.

De fyra små gårdarna ligger vackert på en udde vid Stensjön. Marken är stenig och man förstår att det krävdes hårt arbete med att gräva och plöja för hand för att skapa de små åkrar som finns insprängda i landskapet. I skogen fanns bete för djuren, ved att elda med och byggnadsmaterial.

Det har funnits befolkning på Öna ända sedan slutet av 1600-talet. Som mest har 20 människor haft sin försörjning där. Man levde på det marken och djuren gav och gjorde dagsverken på de stora gårdarna i närheten.

Du kan upptäcka Öna med hjälp av din smarta telefon. Vid ingången finns QR-koder till fyra vandringar där du får veta mer livet på Öna och lära känna några av de människor som bott där.

Kyrkorna i Nykil och Ulrika är bra startpunkter om du vill vandra till Öna. Åker du bil kör du riksväg 23/34 mot Kisa, svänger mot Haraldsbo och följer sedan skyltarna mot kulturreservatet.

Här finns mer information  Öna kulturreservat.

Du kan läsa mer om Nykils kyrka här och om Ulrika kyrka här.