Slaka-Nykils pastorat

Kontakt

Slaka-Nykils pastorat Besöksadress: Tröskaregatan 41, 58333 Linköping Telefon: +46(13)4742300 E-post till Slaka-Nykils pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ulrika kyrka

En spånklädd timmerkyrka med klockstapel bredvid.

Ulrika socken bildades 1736 och fick sitt namn efter dåvarande drottningen Ulrika Eleonora, Fredrik I:s hustru. Hon skänkte också nattvardskärl och egenhändigt broderad kalkduk till kyrkan. Kyrkan invigdes 1 juni 1737 av biskop Eric Benzelius d.y. Den spånklädda timmerkyrkan består av rektangulärt långhus med lägre och smalare, rakt avslutat kor i öster och vapenhus i väster. Sakristian ligger bakom koret. Kyrkan har rundbågiga fönster, och täcks av ett spånklätt sadeltak. Ingången sker genom vapenhuset i väster. Långhuset har tunnvalv, bakom triumfbågen ett lägre rakt avslutat kor täckt av ett plant trätak med målningar. Ovanför altaret en tavla visande "Kristus till bords hos fariséen Simon". I koret finns också en dopfunt från senare tid. Predikstolen hänger på epistelsidan i långhuset och i väster finns en orgelläktare, på läktarbarriären bilder på Kristus och de tolv apostlarna. Strax intill kyrkan står en rödmålad klockstapel, uppförd 1752 av Gabriel Bragner.