Nordens Jerusalem måndagen 5 april

Vi har kommit till vårt mål i Trondheim. Sista sträckan blev 36 km

Tack. Idag Annandag Påsk är vi framme vid vårt mål; Nidaros (Trondheim). Det blev den längsta delsträckan men det kan det ju vara värt när målet hägrar. Vi ska börja med att tacka för engagemanget för vår digitala vandring. Faktum är att hade vi räknat in olika grupper, och inte bara individer, som gått här hemma så hade vi kommit lika långt till. Kartan syns här bredvid. Vi vill också tacka er som bidragit till insamlingen ACT fasteaktion.

Musik. Efter det vill vi bjuda på ett musikaliskt bidrag. Psalm 298. Gud, ditt folk är vandringsfolket som passar in på färden. Ni hittar musiken under textrutan. Tack Åsa!

Olav den Helige. Vem var han? Olav Haraldsson var hans riktiga namn. Han föddes år 995 och blev Norges kung år 1016. Under hans regenttid enades landet och kyrkans grundläggare. Han dog vid Stiklestad år 1030. På denna plats uppstod en källa vars vatten botade sjuka. Detta gjorde att han snart blev helgonförklarad. Hans stoft placerades i Trondheim och platsen blev tidigt ett pilgrimsmål fram till reformationen. Under de sista årtionden har pilgrimsrörelsen fått en uppsving i Norge såväl som i Sverige. Inte minst till Trondheim/Nidaros.

Läsa vidare? För den som vill fortsätta att fördjupa sig i pilgrimsleden från framförallt Karlstad, via Trysil och till Trondheim finns det en bok som heter Pilgrim 1498. Den är en form av resedagbok där den historiske pilgrimmen inspirerats av den Heliga Birgitta som tidigare gjort samma vandring. Med sig önskar hon en stark man, förslagen och orädd för vargar. En överlevare som också bör veta varjehanda om andligt/lekamligt. Boken är från 2006 och är nu slutsåld men för den som önskar kan man låna den av Tomas Eklund som finns i Landsjökyrkan.

Fortsätta vara pilgrim? Även om vår digitala vandring nu är slut för terminen finns det stora möjligheter att vandra här på hemmaplan i Skärstad/Ölmstad. Det görs vandringar i närområdet som tar vara på pilgrimstanken men också kultur/natur/historia längs vägen som Nordens Jerusalm försökt göra. Här är länken till församlingens pilgrimssida. Hoppas vi ses.