Adventskalender 2020 24 december

Julafton är här. Missa inte våra fina krubbor och vise-män-vandring.

Då har vi här kommit fram till den 24:e december och vi närmar oss slutet av den här kalendern. En dag återstår dock, då det ju är den 25:e december, juldagen, som enligt traditionen Jesusbarnet föddes. 

Men varför firar vi högtiderna redan på aftonen här i Sverige och Norden? Det är ju inte bara julafton utan också påskafton och så vidare. Det kommer sig av tiden före det mekaniska uret. En ny dag började då vid solnedgången och inte klockan 24:00 som idag. I Norden höll vi fast vid denna tradition och därför firar vi på aftonen.

Denna gamla vana finns också omskriven i bibeln; i enlighet med första Moseboks första kapitel:”Och det var afton och det vart morgon den första dagen”. Bibeln räknade också på detta sätt och det är anledningen till att vi exempelvis har helgmålsbön kl.18 på lördagen. Det är då vilodagen inträder.

Våra krubbor och vise-män-vandring

I måndags var det här i kalendern inbjudan till vise-män-vandring genom en stjärntydare. I bilden här på sidan finns det också information hur det går till. Vandringen kommer att vara uppe till trettondedagen. Från 7 år. Priser till både barn och vuxna. Den går även att gå kvällstid då det är reflexer vid stolparna. Passa då också på att titta på julkrubban i Landsjökyrkans trädgård.

I Skärstad har vi också på juldagen möjlighet att mellan 11-15 gå in i kyrkan, tända ett ljus, och titta på den fina krubban som finns där.

Musikaliskt vill vi idag bjuda på två inslag på jultemat.