Sockenalnen

Adventskalender 2020 23 december

Livet som en fattig bonddräng

Ni känner säkert till att sången ”Fattig bonddräng”skrevs av Astrid Lindgren. Den kom ut på skiva första gången 1971 till filmen Emil i Lönneberga. På Astrid Lindgrens begravning sjöngs den av Tommy Körberg. 

Sången handlar om att den tar sympati för drängarnas hårda liv på den svenska landsbygden i en tid som faktiskt inte är så långt bort om man tänker efter. I Astrid Lindgrens barndom var den i allra högsta grad levande. 

Här berättar vi i två inslag från Ölmstad kyrka som har beröring med livet som det var då. Det är om sockenalnen som hänger på kyrkporten och kyrkstöten. Det är precis som orgeltramparen som beskrevs förra veckan, sakar som fallit i glömska. Även om det finns många goda ideal från historien så var inte allt bättre förr. 

Kyrkstöten i Ölmstad kyrka

Vill man ha ett lästips över julen och tycker om Astrid Lindgren kan man läsa ”Astrid Lindgren och kristendomen”. Den berättar om hur Astrid växte upp i en god kristen miljö och hur det har påverkat hennes författarskap. Fader Samuel var kyrkvärd och prästgårdsarrendator och mor Hanna var den som visade på den kristna tron i hemmet. Bibelns berättelser var välbekanta och återkommer ofta i böckerna.

I gårdagens kalender finns det också ett inslag med Astrid Lindgren som inte är så välkänt. Den heter ”Tomten”.

Missa inte inslaget här bredvid, en fattig bonddräng.