Pride i församlingen 2021

29 juli-8 augusti är en hyllning till allas lika värde och till kärleken.

Kort om Stockholm pride 2021

I sommar återvänder Stockholm Pride till Södermalm med en alternativ festival utefter restriktioner och förutsättningar. Skarpnäcks församling förlänger veckan och finns med under parollen ”Gränslös kärlek”. Vår vecka pågår mellan 29 juli-8 augusti. Läs mer om allt som händer runt Pride inne i Stockholm och digitalt.

Pride i Skarpnäcks församling

församlingen flaggar för pride 29 juli - 8 augusti

29 juli - 8 augusti: Att leva med hiv -  En utställning om hiv och aids

I vackra Markuskyrkan kan du se ett unikt urval av målningar, fotografier och personliga berättelser från konstnärer och privatpersoner som har kommit i kontakt med hiv och aids på olika sätt. Här finns bland annat möjlighet att se flera målningar av konstnären Lars Rading. Lars var verksam i Stockholm sedan 1973 och hade separatutställningar i London, Lahti, Wrocklav, Krakow och Stockholm. Han testamenterade sin konstsamling till Noaks Ark där han även var verksam och aktiv under sina år då han levde med hiv. Han levde i en tid då det inte fanns någon effektiv behandling för hiv och hans konstverk speglar ofta den ångest för döden som han och många andra upplevde. Här finns också ett par fotografier av konstnären Elisabeth Ohlson och berättelser från personer som lever med hiv idag. 

Det som vi idag känner till som hiv och aids upptäcktes i USA för 40 år sedan (1981), och idag finns det nära 40 miljoner människor som lever med hiv eller aids. Som kyrka har vi ett arv av att döma – nu måste vi bidra till att upprätta.

Under veckan  är kyrkans öppettider förlängda, måndag-fredag kl 11-18 och lördag-söndag är kyrkan öppen kl 11-15. Tänk på att visa hänsyn och hålla avstånd till era medmänniskor. Personal finns på plats och ser till att det aldrig är för många människor i kyrkorummet samtidigt.

 TISDAG 3 AUGUSTI juli kl 18-22 i och utanför markuskyrkan
UNGOMSKVÄLL för 15-20 år

PANELSAMTAL ONSDAG 4 augusti kl 19.00 i MARKUSKYRKAN:

 ”Att leva med hiv - ett panelsamtal om hiv och aids” med världens bästa panel som berättar om sina erfarenheter och tankar kring ämnet. 

Medverkande:
Are Norrhava – Moderator, Präst i Katarina församling
Peter Roth – Författare till boken ’Livet Hivet Döden’.
Steve Sjöquist – Diakon och författare till böckerna ’Fotspår’ och ’Innanför’.
Daniel Suarez – Verksamhetschef och föreläsare på Posithiva Gruppen.

Ta del av samtalet genom att klicka på länken till församlingens YouTube-kanal här eller längre ned på den här sidan.

Samtalet kommer även att teckenspråkstolkas och visas på Pride House, klicka på länken för att komma till programpunkten på Stockholm Pride:
program.stockholmpride.org

torsdag 5 AUGUSTI utanför och I MARKUSKYRKAN
drop-in-dop och drop-in-vigsel

Välkommen till en glädjens dag utanför Markuskyrkan där du eller ditt barn har möjlighet att bli döpt på plats och där du och din partner kan få viga er bland björkarnas sus. Efter dopet och/eller vigseln bjuds ni på alkoholfritt bubbel med något sött till för att fira och ni kan föreviga er stund med fotografier. Några gäster och högtidliga kläder är valfritt - ni bestämmer hur ni vill göra.

DROP-IN-DOP - det enda som behövs är personnummer och båda vårdnadshavarnas underskrift, om den som ska döpas är under 18 år. Är du över 18 år behövs inga intyg alls mer än ID-kort. Församlingen fixar präst, lokal, musik och vittnen!

DROP-IN-VIGSEL - fria till din partner, beställ hindersprövning, ta med den och ID-kort till vigseln. Församlingen fixar präst, lokal, musik, bukett och vittnen!

Läs mer om drop-in här

FREDAG 6 AUGUSTI juli kl 18-22 i och utanför markuskyrkan
ungdomSKVÄLL för 15-20 år

I samarbete med EKHO Stockholm och Svenska Kyrkans Unga i Skarpnäck-SKB

Om du är intresserad av fler kyrkliga Pride-grejer som händer i veckan, runt om i Stockholm, kika in på www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/pride