Nya filmer om våra kyrkor

Se våra nyproducerade filmer direkt här!

Under åren har det gjorts flera filmer om våra vackra medeltidskyrkor i Skanör och Falsterbo och nu har det tillkommit två nya.

Filmaren och initiativtagaren Eric Lindqvist berättar, ”Våra kyrkor har spelat en väldigt central roll för människorna i Skanör och Falsterbo under så många århundraden och är fortfarande, på ett eller annat sätt, en viktig del i våra liv. Detta vare sig man är aktivt kristen eller inte. Och de har en otrolig historia att berätta.”

Filmerna är fem minuter långa och deras primära mål är inte att berätta allt utan att väcka ett intresse hos åskådaren om kyrkornas och ortens långa och spännande historia.

För församlingen och därmed även kyrkobyggnaderna ansvarar kyrkoherde Richard Aspegren, som säger:

- Mycket roligt och bra med dessa nya, välgjorda kortfilmer om våra två kyrkor i församlingen.

Jag märker ofta vilken kraft kyrkobyggnaderna har i människors liv och historia – och det beror förstås på de starka erfarenheter och händelser familjen och släkten varit med om i dessa heliga rum. Kyrkan blir en naturlig del av vårt liv, vår identitet.

Filmerna är bekostade av några lokala företagare i samarbete med församlingen och detta har varit mycket viktigt för projektet.

Det ger nämligen en större variation mellan olika tankegångar och man får se fler sidor av kyrkornas betydelse.

Filmerna handlar om kyrkobyggnaders betydelse ur inte bara ett religiöst perspektiv, utan även ur ett socialt och historiskt perspektiv. Historien om Skanör och Falsterbo kan inte berättas utan kopplingen till våra kyrkor.

Filmerna kommer att finnas tillgängliga på sociala medier och på olika ställen i kommunen. Det kommer även att finnas en QR-kod till dem i kyrkorna, så besökarna kan se filmerna på plats.

Inom kort hoppas man även kunna erbjuda filmerna textade till engelska för den internationella publiken.

Se filmerna direkt i din mobil genom att scanna qr-koderna i din mobil!