Foto: Madelene Perpåls

Dop

Välkommen att låta döpa ditt barn eller det kanske är du som vill bli döpt? Nya riktlinjer kring antal deltagande vid dopgudstjänster gäller från 17 november 2020

DOP I TIDER AV CORONA

Du som planerar ett dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Hör av dig, vi hjälper dig planera och anpassa dopgudstjänsten så att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Dopet behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra dopet med bara prästen, barnet och föräldrarna närvarande. Eller bara prästen och personen som ska döpas, om det gäller unga eller vuxna. Du kan också välja att ha dopet någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma. 

Bjud in gäster till ett filmat dop

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Festen kan hållas längre fram

Om du har planerat för en större fest är ett tips att döpa nu och hålla festen vid ett senare tillfälle

Här kan du boka dop...

Klicka på länken nedan så ser du våra kyrkor som vi har dop i och du kan även se vilka doptider som finns lediga:
BOKA DOP HÄR

vad sker i dopet

I dopet får vi en händelse i våra liv som vi kan tro och lita på.
I denna händelse behöver vi aldrig tvivla på Guds kärlek till oss.

När du ska boka dop...

Tänk på att vara ute i god tid när du bokar ditt dop då vissa kyrkor och tider är mer efterfrågade.
Förutom Bokningskalendern så går det också bra att ringa till pastors för att boka dop 026-25 30 53.

Varje barn är unikt, varje dop är unikt

Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet. I dopgudstjänsten sätts barnet i centrum. Att låta döpa sitt barn är ett sätt att ta upp barnet i kyrkans större gemenskap. Det är samtidigt en unik handling för varje barn – varje barn är unikt, varje dop är unikt.

Döpa nu eller senare i livet

Numera är det genom dopet som man tas upp som medlem i Svenska kyrkan och därmed den världsvida kristna gemenskapen. Alla nyfödda barn som har föräldrar som tillhör församlingen får en inbjudan om att låta döpa sitt barn. Även barn till föräldrar som inte tillhör svenska kyrkan kan döpas. Men dopen kan också ske senare i livet.
Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att deras barn ska tillhöra svenska kyrkan utan dop. Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop.

Dopet är gratis

Ett dop kostar ingenting. Det som kan kosta är det runtomkring, men även här försöker vi hjälpa. Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan – vi har många fina att välja mellan. Att låna våra lokaler för lite gemenskap efter dopet är också gratis och dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära. 

Så går dopet till

När ett barn ska döpas samlas familj och vänner i kyrkan där dopet ska ske. I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du. Vid dopsamtalet med prästen någon vecka innan dopet bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.

Dopklänning

Dopklänning finns att låna i pastoratet.

Dopminne och ett dopljus

Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn nu är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Med dopminnet kan ni varje år komma ihåg att fira dopdagen.
Dopljuset tänds i anslutning till dopet och överlämnas till föräldrarna eller en fadder. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.

Faddrar

Ofta får barnen faddrar i samband med dopet. Att få vara fadder brukar någon släkting eller vän känna som ett viktigt hedersuppdrag. En fadders finaste uppgift är att vara förebedjare för barnet och stödja det på alla sätt.

 Drop in - dop

Nästa Drop in -dop sker förhoppningsvis hösten 2020 
Då finns chansen att bli döpt, enkelt och stämningsfullt, utan egna förberedelser. Gäller dop av både barn eller vuxen. Du får hela dopet, inklusive dopsamtal med präst, dopgudstjänst med musik samt dopfika, utan att behöva förboka och utan kostnad.
Med eller utan släkt
Vi står för präst, vaktmästare, musiker och solist och ser till att det blir en glad och högtidlig stund. Du kan komma ensam eller bjuda med den närmaste familjen, några goda vänner och/eller en fadder.
Med eller utan dopklänning
Du kan låna dopklänning av oss eller välja att bli döpt i egna kläder.
Dopfika
Vid drop in-dop bjuder församlingen på enkelt dopfika för upp till ca 15 personer.

vuxendop

Är inte så ovanligt som man kan tro, vi har flera vuxendop per år. Kontakta pastorsexpeditionen för mer information.

Ring eller mejla oss!

Det finns mycket mer att berätta. Vi vill hjälpa dig att välkomna ditt barn på bästa sätt och ge er ett minne för livet.
Eller om du vill bli döpt som vuxen ordnar vi även det.
Frågor (eller bokningar) ring pastorsexpeditonen 026-25 30 53
Vill du titta efter lediga tider eller boka dop via nätet, klicka här: Bokningskalendern
Du kan också mejla dina frågor så kontaktar vi dig sandviken.pastorat@svenskakyrkan.se
 
Välkommen till dop!

Mer om dop, dopfadder, tips på doppresenter m.m:
https://www.svenskakyrkan.se/dop

Svenska kyrkan i Umeå har gjort en poetisk film om dopet och filmen finns på Youtube och här länken till filmen