Roslagens norra pastorat Besöksadress: Drottninggatan 17, 74232 östhammar Postadress: Box 51, 74221 Östhammar Telefon:+46(173)42800 E-post till Roslagens norra pastorat

Gudstjänst och förbön!

Låt oss samlas till gudstjänst i våra kyrkor på söndagarna och låt oss även be för varandra varje dag!

Vi inbjuds att fira gudstjänst varje söndag för att vi, gång på gång, ska få fira det som förändrade allt för oss alla - just en söndagsmorgon - en Påskdagsmorgon: Jesu uppståndelse och seger över själva döden!
Påskens under och Guds kärlek kan vi aldrig förstå med våra hjärnor, men vi kan ta emot allt i våra hjärtan - den Kärleken kan ge hela livet mening!
Jesus möter oss i gudstjänstens gemenskap - i lovsången, i förlåtelsens ord och i nattvardens bröd och vin! Jesus visar oss en väg mitt i vår vardag för att du och jag ska hitta rätt i livet. Han lär oss att varje dag stanna upp för att be för varandra och för Kärlekens seger över allt destruktivt och ont!
Vi kan be för varandra varenda dag! Låt oss alla stanna upp en stund varje morgon kl 8.15 och be för våra församlingar och för alla människor som vi bär i våra hjärtan och för alla som är drabbade av våld, förtal, sjukdom, sorg och ensamhet.
I vår kalender nedan kan Du se var och när det är gudstjänst i våra kyrkor och Du kan även läsa den kommande söndagens bibeltexter.

Sexagesima eller reformationsdagen

Sexagesima (latin ’den sextionde’) eller Reformationsdagen betecknar andra söndagen i förfastan.

Det levande ordet

Liturgisk färg

Violett eller blå

Altardekoration

På altaret ställer vi blå eller violetta blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Psaltaren kapitel 119, vers 129-135

Underbara är dina lagbud, därför lyder jag dem. När dina ord öppnar sig ger de ljus, åt de oerfarna ger de förstånd. Jag lyssnar begärligt, med öppen mun, ty jag längtar efter dina bud. Vänd dig till mig och visa mig nåd, som du gör med dem som älskar ditt namn. Led mina steg, som du har lovat, låt ingen ondska få makt över mig. Befria mig från människors förtryck, så att jag kan följa dina befallningar. Låt ditt ansikte lysa över din tjänare och lär mig dina stadgar.

Romarbrevet kapitel 10, vers 13-17

Var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad. Men hur skall de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Hur skall de kunna tro på den som de inte har hört? Hur skall de kunna höra utan att någon förkunnar? Hur kan någon förkunna utan att vara utsänd? Det står skrivet: Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting. Men alla lyssnade inte till budskapet. Ty Jesaja säger: Herre, vem satte tro till det vi förkunnade? Så bygger tron på förkunnelsen och förkunnelsen på Kristi ord.

Evangelium enligt Johannes kapitel 7, vers 40-52

Några i hopen som hörde detta sade: ”Han måste vara Profeten”, och några sade: ”Han är Messias.” Men andra sade: ”Inte kommer väl Messias från Galileen? Säger inte skriften att Messias skall vara av Davids ätt och komma från Betlehem, byn där David bodde?” Så blev hopen oenig om honom. 44Några ville gripa honom, men ingen lyfte sin hand mot honom. När deras folk kom tillbaka frågade översteprästerna och fariseerna: ”Varför har ni inte tagit hit honom?” De svarade: ”Aldrig har någon människa talat som han.” Då sade fariseerna till dem: ”Har ni också blivit vilseledda? Finns det någon i rådet eller bland fariseerna som tror på honom? Men den stora hopen, som inte kan lagen, den är förtappad.” Nikodemos, som själv satt i rådet och som tidigare hade sökt upp Jesus, sade: ”Inte dömer väl vår lag någon utan att man först har hört honom och tagit reda på vad han gör?” De svarade: ”Är kanske du också från Galileen? Se efter i skriften, så skall du finna att ingen profet kommer från Galileen.”

Psaltaren

Psaltaren kapitel 33, vers 4 - 9

Herrens ord är att lita på, han handlar alltid trofast. Rätt och rättfärdighet älskar han, Herrens kärlek fyller hela jorden. Genom Herrens ord blev himlen till och rymdens här på hans befallning. Som i en lägel samlade han havet och lade djupens vatten i säkert förvar. Må hela jorden bäva inför Herren, alla som bor där frukta honom. Han talade och allt blev till, han befallde och det skedde.