Andakter med musik

Vi sänder inspelade andakter med musik från våra kyrkor i Roslagens östra pastorat. Psalmer och vackra melodier blandas med andakter och reflektioner i årstidens färger.

10 september
Nu vaggar vi in hösten och bland röda och gröna äpplen får vi möta Anna Ortner, präst och Tone Ortner, prästkandidat, som har ett spännande och personligt samtal på temat ”Medmänniskan”. Tone pratar om kärleksfulla glasögon och hur viktigt det är när vi möter våra medmänniskor. De bjuder också på härlig sång och musik med önskepsalmen "Endast av nåd". Välkommen till ”Andakt i höstkvällen” inspelad vid församlingsgården i Älmsta!

Endast av nåd

20 augusti
Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med musik”.
Denna gång är vi i Roslagsbro kyrka och får höra psalm 200 "I denna ljuva sommartid", men inte så som en del kanske är vana vid.
Kyrkomusikern Peter Dahlberg, tillsammans med kyrkvärden Jonas Westberg och körsångarna Nannie Forsgren Liegnell, Kajsa Forsgren och Eva Lundebring framför tillsammans melodin som är skriven av Anders Öhrwall.
Efteråt sitter Jonas i solskenet och delar sina tankar kring temat "Nådens gåvor".

I denna ljuva sommartid

13 augusti
På Mariagården i Norrtälje får vi höra sång och piano!
Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med musik”. Henok Ghebrai, präst och Karin Sahlin, kyrkomusiker, bjuder på Psalm 97: Jag behövde en nästa. Efteråt sätter sig Henok utanför Norrtälje kyrka och vi får höra en personlig reflektion kring temat "Goda förvaltare”.

Jag behövde en nästa

6 augusti
I skuggan under äppelträdet vid Församlingsgården i Älmsta hörs sång och gitarr! Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med musik”. Anna Ortner, präst, och Tone Ortner, prästkandidat, bjuder på ett personligt samtal, mellan mor och dotter, om ”Andlig klarsyn”. De framför också den härliga visan Våga vara den du är. Sjung gärna med! 

Våga vara den du är

30 juli
Björkarna vajar vid viken nedanför Rosenlundskyrkan i Bergshamra! Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med musik”. Anders Elvin, präst, bjuder på en personlig och fin andakt med rubriken ”Jesus förhärligad” och Thomas Sving, musiker, framför den härliga visan ”Högt på ett berg”. 
- Det är inte varje dag som man får höra sång och dragspelsmusik här vid båtarna, fick vi höra av förbipasserande när vi spelade in.😊

Högt på ett berg

23 juli
Vid Frötuna kyrka hörs sång och toner från gitarr och orgel. Varmt välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med musik” med Jakob Bäcklund, präst, och Anna Lorin Nordahl, musiker, som bjuder på fin reflektion kring temat ”Efterföljelse”. Tillsammans sjunger och spelar de också den underbara visan ”Strövtåg i hembygden”. 

Strövtåg i hembygden

16 juli
I sommar och sol klingar pianotonerna från vackra Roslagsbro kyrka! Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm”. Nannie Forsgren Liegnell, kyrkvärd/körsångerska och Jonas Westberg, körsångare, framför psalmen ”Herre, sänd mig” tillsammans med Peter Dahlberg, musiker, som spelar piano. Nannie bjuder också på en fin och personlig reflektion om Apostladagen med rubriken ”Sänd mig”. 

Herre, sänd mig

9 juli
Vackra pianotoner och sång hörs från Norrtälje kyrka! Välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm”. Sophia Sigurdsdotter Roman, musikpedagog, och Jörgen Johansson, församlingsbo, framför psalmen ”De blomster som i marken bor” tillsammans med Peter Dahlberg, musiker, som spelar flygel. Sophia bjuder också på en fin och personlig reflektion med rubriken ”Att inte döma”. 

De blomster som i marken bor

2 juli
Undrar om konstnären Albert Engström hade tyckt om skön psalmsång utanför sin ateljé? Vi hälsar dig varmt välkommen till ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm” inspelad på klipporna i vackra Grisslehamn. Anna Ortner, präst, och Annika Svärd, musiker, bjuder på ett fint och personligt samtal kring temat ”Förlorad och återfunnen”.  Tillsammans med Camilla Karlsson, församlingspedagog, sjunger de också psalmen O, vad världen nu är skön. Anders Jalkéus spelar dragspel och bjuder dessutom på ett extranummer - visan Så skimrande var aldrig havet passar ju så himla bra att spela vid Ålands hav! 

O, vad världen nu är skön

 

25 juni
Vågorna rullar mot stranden till tonerna av psalmen En vänlig grönskas rika dräkt och vi hälsar dig varmt välkommen till "Andakt i sommarkvällen med önskepsalm" inspelad i Bergshamra och vid vackra Länna kyrka. Prästen Anders Elvin bjuder på en fin och personlig reflektion kring temat ”Den Högstes profet” och för den stämningsfulla sången och gitarrkompet står musikern Ellinor Videfors. Vi önskar dig en vacker midsommarhelg!

En vänlig grönskas rika dräkt

18 juni
De vandrar glada, sjungandes och spelandes in i vackra Frötuna kyrka!
Varmt välkommen till vår inspelade ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm” där Tobias Johannesson, präst, bjuder på en personlig och fin reflektion kring temat ”Vårt dop”. Medverkar gör också Alma Hagström, Ellen Hagström, Christina Wermelin Elgbro, Clas Elgbro och Jakob Bäcklund som sjunger och spelar psalmen 753 ”Nu är det härligt att leva” – sjung gärna med!

Nu är det härligt att leva

11 juni
Mitt i grönskan står musikerna Eva Zethelius och Peter Dahlberg, sjungandes a cappella psalmen ”I denna ljuva sommartid”. Vi hälsar dig varmt välkommen till ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm” inspelad i vackra Roslagsbro på kyrktrappan. Fredrik Ekström, präst, bjuder på en fin och personlig reflektion kring temat ”Heliga trefaldighets dag” och i bakgrunden hörs Broströmmen brusa.

I denna ljuva sommartid

4 juni
”Den blomstertid nu kommer” klingar längs med stranden. Det är konfirmationsläger på Björkögården! Vi hälsar dig varmt välkommen till ”Andakt i sommarkvällen med önskepsalm” inspelad på vackra Väddö där Ninna Birkoff, präst, bjuder på en personlig reflektion kring temat ”Den heliga Anden”. Tänk vad sagolikt vackert det är med ett glittrande hav!

Den blomstertid nu kommer

 

28 maj
Vad sägs om en skön paus vid vackra Väddö kanal? 
Varmt välkommen till vår inspelade ”Andakt i vårkvällen med önskepsalm” där Anna Ortner, präst, bjuder på en personlig reflektion kring temat ”Hjälparen kommer”.  
I härlig sång medverkar också Annika Svärd, musiker, Maria Måneskär, församlingsassistent, Tone Ortner, prästkandidat, och Anders Jalkéus, musiker, som framför psalm 752 ”Över berg och dal” – sjung gärna med du också till de fina dragspelstonerna!

Över berg och dal

21 maj
Det hörs vacker sång och dragspelsmusik nere vid Länna kyrksjö!
Varmt välkommen till vår inspelade ”Andakt i vårkvällen med önskepsalm” där Britt-Marie Söderberg Tegenborg, ordförande i Länna församlingsråd, bjuder på en personlig reflektion kring temat ”Bönen”.  Thomas Sving, musiker, framför psalm 179 ”Morgon mellan fjällen”. Björkarna dansar i vinden och fåglarna sjunger – sjung gärna med du också!

Morgon mellan fjällen

14 maj
”Måne och sol” sjunger barnen i den härliga Frötuna Barn- och diskantkören!  Varmt välkommen till ”Andakt i vårkvällen med önskepsalm” inspelad vid vackra Frötuna kyrka. Eva Enggrön, administratör, bjuder på en personlig reflektion kring temat ”Att växa i tro”. Körledare är Christina Wermelin Elgbro som även spelar piano. Med på ett hörn, som sufflör i bakgrunden, är också Clas Elgbro, församlingspedagog.
Måne och sol

7 maj
Välkommen till en serie nya filmer som vi gett namnet ”Andakt i vårkvällen"!  
Först ut är Jonas Westberg, kyrkvärd, som gör en personlig och tänkvärd reflektion över helgens tema ”Vägen till livet”. Njut också av en önskepsalm som önskats av våra följare här på vår Facebooksida, psalm 943 Blomningstid, som vackert framförs av John Emanuelsson, musiker.
Följ med när kyrkporten öppnas i Estuna kyrka och släpper in våren!  
Blomningstid

30 april
Fåren med sina lamm får besök i hagen. Undrar vem det är? Varmt välkommen till Musik vid helgsmål, inspelad i vackra Malsta kyrka och på Singö. Temat för dagen är ”Den gode herden” och för ord och ton står, Vicki Kipler, dramapedagog, Anna Rydberg Nilsson, diakon samt Karin Sahlin, musiker. Medverkar gör också Anneli Ek, kommunikatör. Sjung gärna med till visan Shepherd of my soul.
Tack till får, lamm och Anki på Hörnängsgården på Singö!
Shepherd of my soul

23 april
Våren med ljuset och sina blommor är här! Kan du höra vilken fågel det är som sjunger i början av filmen? Varmt välkommen till Musik vid helgsmål, inspelad i vackra Länna kyrka. Temat för dagen är ”Påskens vittnen” och för ord och ton står, Anders Elvin, präst, samt Thomas Sving, musiker, som sjunger och spelar dragspel. Thomas bjuder även på lite a cappella! Sjung gärna med till psalm 198 Likt vårdagssol i morgonglöd. 
Likt vårdagssol i morgonglöd

16 april
Påsken, vårt stora hopp, vår glädje och vårt ljus! Varmt välkommen till Musik vid helgsmål, inspelad i vackra Estuna kyrka.
Temat för dagen är ”Kristus är uppstånden” och för ord och ton står, Fredrik Ekström, präst, samt musikerna Eva Zethelius och Peter Dahlberg. Stämningsfullt! Sjung gärna med till psalm 154 Dina händer är fulla av blommor. 
Dina händer är fulla av blommor

9 april
Varmt välkommen till Musik vid helgsmål, inspelad i vackra Väddö kyrka!
Temat för dagen är ”Palmsöndagen/Vägen till korset” och för ord och ton står, Eva Williams, präst, Maria Måneskär, församlingsassistent, Annika Svärd, musiker, Anna Ortner, präst och Anders Jalkéus, musiker. Stämningsfullt! Sjung med till psalm 39 Jesus från Nasaret går här fram.
Jesus från Nasaret går här fram

2 april
”Försonaren” är temat för denna Musik vid helgsmål som är inspelad i vackra Rådmansö kyrka. Varmt välkommen att lyssna till de tänkvärda orden från Jakob Bäcklund, präst, samt sång och musik tillsammans med Anna Lorin Nordahl, musiker. Sjung med till psalmerna 275 Jesus för världen givit sitt liv och 755 Vila i mig. 
Jesus för världen givit sitt liv och Vila i mig

26 mars
Många är ljusen som tänds i denna inspelade Musik vid helgsmål där temat är ”Jungfru Marie bebådelsedag”. Varmt välkommen att lyssna till de tänkvärda orden från Josefin Hedenström, präst, samt klingande sång och gitarr från Sophia Sigurdsdotter Roman, musikpedagog. Medverkar gör också barn, mammor och barn- och ungdomsledare från kyrkans öppna förskola. Sjung med till psalm 605 Gud bor i ett ljus.  
Gud bor i ett ljus

19 mars
Ljuset bär oss. Välkommen att se dagens inspelade Musik vid helgsmål som denna gång är från vackra Länna kyrka. Tillsammans med Anders Elvin, präst, får vi lyssna på ord under temat ”Kampen mot ondska.” Sjung med till psalm 744, Barn och stjärnor, som stämningsfullt framförs av Thomas Sving på sång och dragspel.
Med på ett hörn är också Joakim Eklund, kyrkogårdsföreståndare/förman.
Barn och stjärnor

12 mars
”Bönen är ofta det som kan samla oss och ge oss styrka och hopp. Bönen att det som är mörkt och ont ska kunna fördrivas.” Orden kommer från prästen Fredrik Ekström och dagens inspelade Musik vid helgsmål där temat är ” Den kämpande tron”. Medverkar gör också John Emanuelsson på sång samt orgel och platsen är vackra Estuna kyrka.
Sjung gärna med till psalm 45 Jesus för världen givit sitt liv.
Jesus för världen givit sitt liv

5 mars
Solen lyser i samklang med vackert gula Väddö kyrka. Vi hälsar dig välkommen till dagens inspelade Musik vid helgsmål där du får träffa Väddö församlings nya församlingsherde, Anna Ortner, församlingsassistent Maria Måneskär samt musikerna Annika Svärd och Anders Jalkéus. Lyssna till orden, sången och musiken under temat ”Prövningens stund”.
Sjung gärna med till psalm 43 Jesus är min vän den bäste.
Jesus är min vän den bäste

26 februari
Varmt välkommen till en digital Musik vid helgsmål i vackra Rådmansö kyrka som leds av prästen Jakob Bäcklund och musikern Anna Lorin Nordahl. Temat för dagen är ”Fastlagen” och ”Kärlekens väg”. Sjung med till psalm 135, Se, vi går upp till Jerusalem och psalm 851 Kärlekens tid. 
Se, vi går upp till Jerusalem och Kärlekens tid

19 februari
I Norrtälje kyrka hörs ord skrivna av Ylva Eggehorn och toner från både orgel och flygel leder vår präst Ninna Birkoff och musiker Daniel Edoff genom dagens digitala Musik vid helgsmål där rubriken är ”Det levande ordet”.
Sjung gärna med till psalmen 717 Innan gryningen.
Innan gryningen

12 februari
Vägarna leder till vackra Länna kyrka i dagens digitala Musik vid helgsmål. Musik, ord och ton kommer från vår präst Anders Elvin samt musiker Thomas Sving och rubriken är ”Nåd och tjänst”.
Sjung gärna med till psalmen  231 Oändlig nåd mig Herren gav.
Oändlig nåd mig Herren gav

5 februari
Följ med in i Väddö kyrka, en av Roslagens östra pastorats största kyrkor! Dagens digitala Musik vid helgsmål har temat "Uppenbarelsens ljus". Musik, ord och ton kommer från vår präst Eva Williams och musiker Annika Svärd.
Sjung gärna med till psalmen 606 Det gungar så fint.
Det gungar så fint

29 januari
Mot den grå himlen står Estuna kyrka vit och klar. Välkommen till dagens digitala Musik vid helgsmål där temat är "Jesus är vårt hopp". Musik, ord och ton kommer från vår präst Fredrik Ekström samt våra musiker Eva Zethelius, Peter Dahlberg och John Emanuelsson.
Sjung gärna med i melodin till Sailing där texten är från Bred dina vida vingar och Tryggare kan ingen vara - annorlunda och vackert! 
Sailing

22 januari

De står stilla med blicken vilandes på snön som virvlar ikapp med vinden!
Stillheten tar de med sig in i Frötuna kyrka.
Välkommen till dagens digitala Musik vid helgsmål där temat är "Jesus skapar tro". Musik, ord och ton kommer från vår präst Tobias Johannesson, musiker Christina Wermelin Elgbro och församlingspedagog Clas Elgbro. 
Sjung gärna med i psalm 217:
Gud, för dig är allting klart

15 JANUARI

Följ med på en liten digital vandring från den livliga Norrtäljeån till stillheten i Norrtälje kyrka!
Temat för dagens Musik vid helgsmål är "Livets källa" och medverkar gör vår barn- och familjepräst Josefin Hedenström och musiker Karin Sahlin. 
Sjung gärna med i psalm 246:
Här en källa rinner

23 oktober

I Rosenlundskyrkan får vi lyssna till kyrkomusikern Ellinor Videfors framföra psalm 875 ”Släpp loss spratten”.
Sen får vi ta del av en andakt med Anders Elvin där han talar kring temat ”Samhällsansvar”.

Släpp loss spratten

16 oktober

I Lohärads kyrka går vi lyssna till musikerna Per och Eva Zethelius när de framför en psalm från 2000-talet, nämligen psalm 856 ”Tänd ljus”.
Därefter håller Per en andakt kring temat ”Att leva tillsammans” och vi ska få höra dikter av bland annat Nils Ferlin.

Tänd ljus

9 oktober

I Mariagården hör vi delar ur ungdomskören Norrtälje Soul Children, med körledaren Karin Sahlin, framföra både lovsången ”Wow” av Stefan och Anette Almqvist och Carolas ”Säg mig var du står”.
Vi får även ta del av kyrkomusikern Karin Sahlins tankar kring veckans tema ”Lovsång”.

Wow och Säg mig var du står

2 oktober

I Väddö församlingsgård i Älmsta hör vi barnkören Annikas sångfåglar med körledaren Annika Svärd framför ”Goliat” av Laleh. Efteråt får vi höra församlingsassistent Maria Måneskär läsa texter med tema ”Änglarna”

Goliat

25 september

I Frötuna kyrka hör vi Clas Elgbro och Christina Wermelin Elgbro framföra psalm 814 ”Här vid stranden” och de talar också kring temat "Rik inför Gud”.

Här vid stranden

18 september

I Riala kyrka får vi njuta av Thomas Sving på pianot, medan han sjunger psalm 851 ”Kärlekens tid”.

Efter det fortsätter prästen Anders Elvin att tala kring temat "Döden och livet”.

Kärlekens tid

11 september

Från Väddö kyrka ser vi Annika Svärd och Anders Jalkéus framföra psalm 249, ”Blott en dag”.

Efter det fortsätter prästen Björn Rubenson att tala kring temat "Ett är nödvändigt”.

Blott en dag

4 september 

Från Markuskyrkan i Norrtälje får vi lyssna till Anna Rydberg Nilsson och Ellinor Videfors framföra psalm 90, ”Blott i det öppna” i sällskap av Magnus Rydell på piano.

Efter det fortsätter diakonen Anna att tala kring temat "Enheten i Kristus”.
Som avslut får vi höra Ellinor och Magnus framföra samma psalm, fast i en lite annan version.

Blott i det öppna

28 augusti

Från Singö kyrka framför Cajsa Söderman och Petter Andersson bonusmelodin ”För kärlekens skull” av Ted Gärdestad.

Efter det förflyttar vi oss till andaktsrummet i Mariagården, vid Norrtälje kyrka. Där får vi se prästen Hedvig Åström tala kring temat "Medmänniskan”.

För kärlekens skull

21 augusti

Från Väddö kyrka framför Annika Svärd och Anders Jalkéus psalm 754: När dagen fylls av fågelsång.

Och därefter är det dags för en debut framför kameran. För första gången ser vi prästen Björn Rubenson i Musik vid helgsmål och han talar runt temat "Friheten i Kristus”.

När dagen fylls av fågelsång

14 augusti

Från Blidökyrka bjuder vi här på en spontant inspelad sommarmelodi med Ellinor Videfors och Agneta ”Agge” Hellström. För många av er blir det första gången ni hör ”Nu grönskar det” på just det här sättet.

Efter deras härliga framförande är det en andakt med Roslagens östra pastorats kommunikatör Zarah Cunvik. Temat är "Tro och liv”.

Nu grönskar det

7 augusti

Beethovens pianosonat nummer 8 i C-moll och Psalm 297 Härlig är jorden är sammansatta av musikern Christer Edoff och framförs i Norrtälje kyrka denna lördag.

Efter denna musikupplevelse får vi lyssna på kyrkoherden Mika Wallanders betraktelse kring temat "Nådens gåvor”.

Beethoven och Härlig är jorden

31 juli

”Fredriks gånglåt” av Mats Paulsson är veckans sommarmelodi och framförs, utanför Malsta kyrka, av musikpedagogen Sophia Sigurdsdotter Roman och barn- och ungdomsledaren Lena Ramdén.

Efter psalmen får vi lyssna på en betraktelse kring temat "Goda förvaltare” och även liten bonuspsalm vi redan hört sjungas denna sommar. Över berg och dal – men idag med endast fioler. 

Fredriks gånglåt och Över berg och dal

24 juli

” I denna ljuva sommartid” är veckans sommarpsalm och framförs, i Singö kyrka, av musikerna Cajsa Söderman och Petter Andersson.

Efter psalmen flyttar vi oss till Norrtälje kyrka och får där lyssna till Josefin Hedenströms betraktelse med temat "Andlig klarsyn". 🙏

I denna ljuva sommartid

17 juli

Veckans önskepsalm är ”De blomster som i marken bor”.
I Norrtälje kyrka framförs den a cappella av prästen Lena Nordlander.
Efter psalmen får vi lyssna till Lenas betraktelse med temat "Efterföljelse".

De blomster som i marken bor

10 juli

Veckans önskepsalm är ”O, vad världen nu är skön”.
I Söderbykarls kyrka framförs den av musikerna Peter Dahlberg och Eva Zethelius.
Därefter hör vi prästen Fredrik Ekström läsa ur tredje Moseboken. Söndagens tema är "Efterföljelse".

O, vad världen nu är skön

3 juli

Veckans önskepsalm är ”En vänlig grönskas rika dräkt”.
I Frötuna kyrka framförs den av prästen Jakob Bäcklund, församlingspedagogen Clas Elgbro och musikerna Christina Wermelin Elgbro och Anna Lorin Nordahl.
Efter de ljuva tonerna fortsätter Jakob Bäcklund med en helgmålsbön med tema "Sänd mig".

En vänlig grönskas rika dräkt

26 juni

I Norrtälje kyrka får vi denna lördag höra önskepsalmen ”Över berg och dal”, framförd av musikern Karin Sahlin och prästen Lena Nordlander. Därefter fortsätter Lena Nordlander med en helgmålsbön med tema "Den Högstes profet".

Över berg och dal

19 juni

I Söderbykarls kyrka får vi denna lördag höra önskepsalmen ”Nu är det härligt att leva”, framförd av Peter Dahlberg och Eva Zethelius. Därefter får vi lyssna till församlingsherde Fredrik Ekströms med tema "Försvunnen och återfunnen".

Nu är det härligt att leva

5 juni

Utanför Rådmansö kyrka, mitt i grönskan, får vi denna lördag lyssna till Emina och Wilma från barnkören SångFröna.
De sjunger önskepsalmen ”Den blomstertid nu kommer” akapella och efteråt får vi ta del av församlingsherde Jakob Bäcklunds tankar kring söndagens tema ”Vårt dop”.

Den blomstertid nu kommer