Två tända ljus, en vas med tulpaner och ett inramat fotografi står på ett bord.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Krisinformation

Nyhet Publicerad Ändrad

Här finns information som handlar om större händelser av betydelse. I händelse av kriser som drabbar samhället hänvisar vi till tillförlitliga källor

Kyrkans roll i samhället vid kris
Vid större händelser som påverkar samhället lokalt eller nationellt finns olika samarbetsgrupper och myndigheter som samverkar med åtgärder och stöd på olika sätt. 

Vi informerar genom våra kanaler det som främst berör våra verksamheter och uppmuntrar till att själv söka information hos tillförlitliga källor. Du hittar några av dem nedan.

Tillsammans hjälps vi åt!

Information vid kris
I krissituationer kommer mycket information att flöda. En del kan vara korrekt fakta men mycket kommer till en början mer att spegla rädsla och oro. Det är lätt vi i att brist på kännedom om fakta låter spekulationer fylla i tomrummen. Då är det viktigt att ha ett fåtal källor att förhålla sig till där fakta kan hämtas allt eftersom den blir tillgänglig. 

 Du hittar länkar här nedan. Du bör också om du kan se till att han en egen beredskap för hur du ska kunna informera dig i händelse av att elen stängs av och nätverk för kommunikation släcks ner. Du får veta mer om detta på Myndigheten för Beredskap och samhällsskydd där det finns material att ladda ner. 

Känner du dig orolig och ensam under krisen är du alltid välkommen att kontakta oss i kyrkan. Där har främst våra präster beredskap att hjälpa till.
Kyrkoherde Bo Ekstrand 018 18 17 71
Komminister Sixten Klemets 070 234 18 98

Vad kan jag som privatperson göra?
I händelse av kriser kan du som privatperson agera mest effektiv genom olika lokala hjälporganisationer. Där finns rutiner och resurser för att hantera en komplex situation på ett säkert och effektiv sätt. Du kan t.ex vända dig till kyrkan eller kommunen lokalt. 

Du kan även hjälpa till genom att ansluta dig till nationella organisationer. Svenska kyrkan verkar t.ex. genom Act dit du kan skänka pengar som går till de mest akut drabbade områdena på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt. 

Läs mer om stöd vid kriser på Svenska kyrkans hemsida

Information från MSB till dig som privatperson.

Information till dig från ACT som vill hjälpa till

Krisinformation i Uppsala kommun