Det finns olika typer av kriser. Ur ett samhällsperspektiv kan man säga att en kris är en händelse som hotar
- grundläggande funktioner, till exempel el- eller vattenförsörjningen
- grundläggande värden, till exempel vår hälsa eller vår frihet.
På ett individuellt plan kan en kris beskrivas som en situation där den drabbade personens tidigare erfarenheter inte räcker till för att klara av situationen.
Beroende på typ av kris ser Svenska kyrkans roll och insatser olika ut.
Svenska kyrkan finns där
Vid olyckor och svåra händelser är behovet av stöd och samtal stort. Svenska kyrkan är aktiv i krissituationer genom anhörigstöd, jourhavande präst, själavård och ceremonier samt genom uppsökande diakonal verksamhet.
Genom etablerad institutionssjälavård finns Svenska kyrkans närvarande och erbjuder stöd genom bland annat Sjukhuskyrkan, Andlig vård i kriminalvården (NAV), Universitetskyrkan, Militärsjälavården och Kyrka-polis i samverkan.
Är en del av det civila försvaret
När en kris påverkar hela landet och kräver samverkan med regering och olika nationella organisationer, kopplas Svenska kyrkans nationella krisorganisation in. Svenska kyrkan utgör en del av det civila försvaret och bidrar genom vår breda verksamhet till samhällets krisberedskap och krishantering. Därtill har Svenska kyrkan ett särskilt lagstadgat uppdrag som huvudman för begravningar och kulturminnesvård i Sverige.
I stunder av stor oro kan kyrkan bidra med hopp, lugn och stabilitet. Svenska kyrkan vill i krissituationer särskilt vakta och värna om utsatta grupper och människor.