Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Tro möter tro – lokalt fredsarbete i Örebro

Sedan hösten 2006 finns ett nätverk för religionsdialog i Örebro, Tro möter tro. Syftet är att lära känna varandra över de religiösa gränserna för att kunna samarbeta som goda grannar och göra Örebro till en ännu bättre plats att leva på – ett lokalt fredsarbete, i Örebro.

Svenska kyrkans internationella arbete genomför hjälpinsatser världen över, men som medlem bidrar du även till fredsarbete på hemmaplan. Svenska kyrkan har tagit initiativ till ett nätverk för religionsdialog i Örebro, Tro möter tro, som firade 10-årsjubileum under 2016.

Nätverket har under åren delat tro, gjort studieresor, arrangerat fredsvandring och föreläsningar om bl.a. ungdomars situation, hedersrelaterat våld och mänskliga rättigheter.

Även en ungdomsgrupp

Nätverket har deltagare från flera frikyrkoförsamlingar, syrisk-ortodoxa församlingen (S:ta Mariakyrkan), församlingar i Svenska kyrkan, Bosniska islamiska församlingen, Örebro moské samt den Shiamuslimska församlingen.  I nätverket ingår även en ungdomsgrupp på Tegelbruket, där Ola Frideblad arbetar:

– Syftet med Tro möter tro-gruppen är att träffas och lära om olikheter så att det inte skapas fördomar, säger Ola Frideblad. Vi har varit på läger med ungdomar från kyrkor och moskéer, och när ungdomarna umgås och lär känna varandra ökar förståelsen mellan dem.  På lägren har vi exempelvis haft kristna och muslimska ungdomar från Syrien som alla fått sina hem förstörda. De har fått möjlighet att förstå att alla som är inblandade i krig blir offer.

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

Vill du veta mer om religionsdialog och lokalt fredsarbete?

Åsa Nausner

Strateg, Enheten för utvecklingsstöd, Örebro pastorat