Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Gravskötsel

Som anhörig kan du välja att själv sköta gravplatsen eller mot betalning överlåta skötseln till kyrkogårdsförvaltningens kunniga personal. Vi erbjuder flera tjänster av gravskötsel och plantering. Du hittar alternativen här.

Folder om gravskötsel

Vill du se en sammanfattning av våra tjänster inom gravskötsel och planering? Ladda ner foldern Gravskötsel 2017 (pdf)

Gravskötsel utan plantering

Skötsel 1: Gräsputs

Vill du bara ha hjälp med gräsklippning kan du välja skötsel 1.
Här ingår antingen klippning av gräs på gravplats i gräsfält eller rensning av grus på gravplats i grusfält. Vi klipper gräset var 14:e dag. Borttagning av krans, ris och vasblommor ingår, liksom vår- och höststädning. Skötsel av planteringsytan ingår ej.
Pris: 200 kr/år

Skötsel 2: Grundskötsel

Vill du bara ha hjälp med skötseln och inga blommor planterade kan du välja skötsel 2. Då ingår:

• Vattning (1 maj-1 sep), gödsling, rensning och luckring.
  • Kanthuggning av rabatten.
  • Krattning av sandytan, s.k. randning.
  • Påfyllning av jord.
  • Klippning av gräs.
  • Rensning av grus på gravplats.
  • Borttagning av krans, ris och vasblommor.
  • Vår- och höststädning.

Pris: Enkelbredd, max 80 cm bredd 620 kr/år. Dubbelbredd, max 160 cm bredd 730 kr/år

gravskötsel med plantering

Perennpaket

Vill du ha skötsel och fleråriga sommarväxter planterade kan du välja perennpaketet. Perenner inkl. perennskötsel samt skötsel 1 (gräsputs) kostar 540 kr/år.

Bra alternativ med fleråriga växter
Perenner inklusive skötsel 1 och perennskötsel är ett billigt alternativ med fleråriga växter istället för traditionella ettåriga sommarblommor som byts ut vid varje säsong. Perennerna blommar oftast inte alls lika mycket som de ettåriga utplanteringsväxterna utan kan t ex ha ett vackert bladverk istället.

Det är olämpligt att att plantera egna sommarblommor tillsammans med perennerna då dessa inte får plats att breda ut sig på det sätt som är tänkt. Det går däremot naturligtvis bra att sätta vasblommor.

Vi klipper ned blommorna på våren
Perennerna kommer inte att klippas ned på hösten utan till våren istället, då de klarar vintern bättre med bladverket som skyddar. Det är dock meningen att det ska höststädas på gravplatsen även om växterna inte klipps ned.

Planteringspaket

Vill du ha skötsel och plantering hela året kan du välja planteringspaketet. Väljer du detta paket bestämmer kyrkogårdsförvaltningen vilka sorter samt antalet växter som kommer att planteras på gravplatsen. Vi fyller ut planteringsytan med växter så att det ser bra ut.

Planteringspaketet innehåller penséer, sommarblommor, vintertäckare med kottar samt skötsel 2 (grundskötsel). Pris: Enkelbredd, max 80 cm bredd 850 kr/år. Dubbelbredd, max 160 cm bredd 1200 kr/år.

Växtsortiment

Vill du bestämma växter själv? Här finns våra växter listade. Kombinera dina favoritväxter med skötsel 2 (grundskötsel) så har du ett planteringspaket helt efter dina önskemål.

Påskblommor
Påskliljor i kruka, 100 kr

Vårblommor
Penséer, 17 kr/st

Sommarblommor
Isbegonia, Tagetes, Silverek, Lobelia, 23 kr/st
Husarknapp, 45 kr/st
Lyckliga Lotta, 50 kr/st
Fuchsia, Pelargon, 50 kr/st

Höstblommor
Ljung, 75 kr/st
För tillkommande ljung utöver en på samma gravplats, 30 kr/st

Granristäckning/krans
Vintertäckare utan kottar, ca 80x40 cm, 130 kr/st
Granriskrans eller granrisbukett med kottar, 130 kr/st

Vill du ha inspiration? På webben kan du se våra planteringsförslag för vår-, sommar, höst- och vinterblommor.

Gravljus

Vill du att vi sätter ut gravljus vid speciella tillfällen som t.ex. alla helgons dag kan du få hjälp med det. Gravljus inkl. lån av lykta, utsättning och tändning av gravljus. Pris: 125 kr / ljus.

Kyrkogårdsförvaltningen

Adress:
Storgatan 27A,  703 63, Örebro
Öppettider:
Mån-Fre kl. 9-12 och 13.00-14.30
Telefon: 019-15 45 60, övriga tider hänvisas till informationsservice, telefon 019-15 45 00
E-post: orebro.kyrkogardsforvaltning
@svenskakyrkan.se

Teresia Kreü, 019-15 45 61
Pia Hendeberg, 019-15 45 63
Ellinor Fockstedt, 019-15 45 62

Krematoriet, Mäster Olofs kapell, Befrielsens kapell och Stillhetens kapell