Kallställning av kyrkorna i Fjälkestad och Österslöv

På grund av de höga aviserade elpriserna i vinter kommer församlingen att kallställa kyrkorna i Österslöv och Fjälkestad, samt gamla prästgården i Österslöv fr.o.m v 45 till påsk. All verksamhet kommer att koncentreras till Nosaby kyrka och Församlingsgården under tiden.

Från och med vecka 45, efter Allhelgonahelgen, kommer församlingen att kallställa och stänga ner Fjälkestads kyrka, Österslövs kyrka och Gamla prästgården i Österslöv och all verksamhet och alla gudstjänster, inklusive dop, vigsel och begravning kommer att förläggas till Nosaby kyrka och församlingsgård, fram till påsk.

Att värma upp en kyrka drar stora mängder el och med tanke på världsläget och de aviserade elpriserna i vinter, så kommer inte församlingen ha råd att ha alla kyrkor öppna. Vi gör det även i solidaritet med övriga Europa om att spara el.

För att inte kyrkorna eller inventarierna ska ta skada har församlingen anlitat stiftingenjör Andreas Månsson i Lunds stift, som har kommit med konkreta råd. Det gäller att hålla noga uppsikt så att inget fryser sönder och hålla koll på luftfuktigheten. Temperaturen i kyrkorna kommer att sänkas till fem grader och luftfuktare införskaffas.

Europa och Sverige står inför en mörk och kall vinter. Ingen vet hur saker kommer att utvecklas. Vi kan bara be om om och gemensam arbeta för fred, solidaritet och humanitet. Nosaby församling vill på detta sätt lämna sitt bidrag till arbetet.