Aktuellt

Här hittar du information om vad som är på gång på våra kyrkogårdar

Instagram

Följ vårt dagliga arbete med att förvalta våra 23 kyrkogårdar på Instagram. (kyrkogardsforvaltningen_nkpg)

______________________________

FAKTURAUTSKICK FÖR ÅRETS GRAVSKÖTSEL OCH PLANTERINGAR

Norrköpings kyrkogårdsförvaltning skickar varje år i februari ut en faktura för gravskötsel och planteringar. Fakturan går ut till de kunder som tidigare nyttjat dessa tjänster.
Fakturan betalas i förskott och är därför ett erbjudande. Avgift för gravskötsel avser skötselperioden maj-september. Betalas inte fakturan förutsätts att man själv har för avsikt att sköta graven.

______________________________

Norrköpings krematorium 2022 enligt Fredriksson arkitektkontor Foto: Fredriksson arkitektkontor

NORRKÖPINGS KREMATORIUM

Under hösten år 2020 stängs kremtoriet ner för renovering. Ett nytt kylrum har iordningställts på Norra begravningsplatsen (Krematorievägen 2), där finns också urnförvaring och personal på plats för att hjälpa anhöriga vid hämtning av urnor till gravsättning.

Kremationerna sker i Linköping under renoveringen, och allt arbete med transporter sköts på ett värdigt sätt av kyrkogårdsförvaltningens egen personal.

Himmelstalunds kapell och S:t Olofs kapell hålls stängda under renoveringen, vi hänvisar till de övriga kapell och kyrkor som finns att tillgå. 

Läs mer här om Krematoriet

______________________________

SVENSKA GRAVAR

Nu är vi anslutna till SvenskaGravar som är en söktjänst för sökning av gravsatta. Det är en kostnadsfri tjänst där allmänheten har tillgång till att söka information om gravar och gravsatta, med även en möjlighet att se en kartbild över gravplatsens placering.
SvenskaGravar hitta du på www.svenskagravar.se

______________________________

KYRKOVARAVET

Till Alla helgons dag år 2019 lanserade Norrköpings Pastorat appen Kyrkovarvet. En app som ger dig guidning i Norrköpings kyrkor och kyrkogårdar. Först ut är S:t Olai kyrka och krematorielundens begravningsplats.
För mer information: Kyrkovarvet

______________________________

PÅ GÅNG-BLADET

Kyrkogårdsförvaltningen finns nu med i månadsbladet På gång, som innehåller information om kyrkans aktiviteter. Kyrkogårdsförvaltningen kommer att informera om vårt arbete på våra kyrkogårdar. 

Länk till: Kalender-Vad händer i kyrkan
Mer information och möjlighet att ladda ner På gång-bladet.
______________________________

LYSSNA PÅ PODDEN ”KYRKANS KULTURARV”

Krematorieföreståndaren Carolina Tilijander medverkarde 29 oktober. Hon tycker att dagens moderna människa har byggt upp en distans till döden, som hon gärna vill medverka till att minska.

Följ länken och lyssna: Kyrkans kulturarv

______________________________

BOKEN OM KREMATORIET

Till krematoriets 80-års jubileum år 2018 togs en bok om Norrköpings krematorium fram i samarbete med Norrköpingshistoriken Kar Magnus Peurell. I boken får vi följa med i de förvecklingar och turer som leder till att krematoriet kan byggas och invigas år 1938. Boken går att köpa för 80 kr genom att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. Kontakta oss!

______________________________

VI SÖKER GRAVRÄTTSINNEHAVARE

Kyrkogårdsförvaltningen sätter upp skyltar på gravplatser där vi ber anhöriga eller besökare att kontakta oss pga att vi söker aktuell gravrättsinnehavare. När vi har skyltat har vi gjort efterforskningar så långt som möjligt men inte lyckats hitta nån kontakt att skicka brev till.

För att hålla gravböckerna uppdaterade vill förvaltningen komma i kontakt med anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Skylten kommer att var uppsatt på gravplatsen i två år. Får vi ingen kontakt betraktas gravplatsen som återlämnad till huvudmannen.

Läs mer här om vilka kyrkogårdar vi söker gravrättsinnehavare på.

______________________________

SÄKERHETSKONTROLL AV GRAVVÅRD

Vi fortsätter vår säkerhetkontroll av gravvårdar och gravstenssäkring på våra kyrkogårdar som påbörjades 8 november 2011. Arbetssättet är att provdra 35 kg med en fjädervåg, de gravvårdar som inte klarar testet kommer att säkras tillfälligt för att undvika olyckor. Med tillfälligt menas 2 år, efter det kan gravvården komma att tas bort. 

Gravrättsinnehavaren kontaktas med förslag på åtgärder samt prisuppgift. Enligt Begravningslagen är det gravrättsinnehavaren som ansvarar för att gravvården sitter fast och är säker.

______________________________

RENOVERING AV GJUTJÄRNS- OCH SMIDESSTAKET

Ungefär 40-50 stycken gjutjärns- och smidesstaket kommer att renoveras kontinuerligt under fler år framöver. Varav det flesta finns på Matteus kyrkogård.

______________________________