Foto: Eva Bergman

Välkommen Birgitta!

Ny diakon i Nederluleå församling.

Birgitta Grönlund Berg heter församlingens nya medarbetare med placering i Kyrkbyn. 

 Berätta lite om dig själv.  

– Jag har arbetat i grannförsamlingen Luleå domkyrkoförsamling åren 2000-2019, och de senaste åren som SOS-sjuksköterska. Jag älskar människor, därför har jag valt yrken där jag får den möjligheten. Jag gillar gamla grejer så på min fritid hittar ni mig på loppisar, auktioner eller veteranbilsträffar. 

Vad gör en diakon? 

– En diakon har ett brett arbete, omsorg om medmänniskan eller medvandrare är de uttryck som vi diakoner brukar använda. I vår vigning lovar vi inför Gud och församlingen att ha omsorg om våra medmänniskor, vara medvandrare både när livet känns roligt men också när saker i våra liv skaver.   

 Vad är det bästa med diakonyrket, och det svåraste? 

– Att få träffa människor i livets alla skeden. I den största glädjen och i den djupaste sorg och allt däremellan. Ni vet det där som vi kallar livet. Det är det som är både det svåraste men också det bästa med diakonyrket.   

 Vilka utmaningar står Svenska kyrkan inför? 

– Å svår fråga, många utmaningar, för att vara kyrka är också att vara en kyrka i tiden. Tiden den som är just nu. Inte hade vi kunnat förutspå en pandemi. Lika lite, tänker jag att vi vet vilka utmaningar kyrkan står inför om en vecka, en månad, ett år.     

 Vad ser du mest fram emot nu? 

– Sommar och många mellanmänskliga möten, att åtminstone få ses på riktigt även om vi håller avstånd.