Via Dolorosa – en fotoutställning om mobbning och utsatthet av Elisabeth Ohlson Wallin

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Fotoutställningen Via Dolorosa visas i Nederluleå kyrka

Påsken, kyrkans största helg, närmar sig. I år visas fotoutställningen Via Dolorosa av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, i Nederluleå kyrka i Gammelstad den 3–10 april. Utställningen handlar om mobbning och utsatthet och har gjorts i samarbete med Svenska kyrkan och en sjätteklass i Västerås. 

Via Dolorosa betyder Lidandets väg och är den väg som Jesus gick i Jerusalem på långfredagen, från Pontius Pilatus palats – där han blev dömd till döden, till Golgata – där han blev korsfäst. De första kristna började sedan gå den här vägen, kanske för att känna sig nära Jesus. Fotoutställningen bygger på platserna i Jerusalem, men fotografierna har fått delvis nya namn och en modern och nutida form. 

Utställningen består av 15 bilder som speglar barn i utsatthet i deras vardag. Den sista heter Uppståndelsen. Det är en bild som handlar om hoppet, att det kan och ska bli bättre. Till bilderna finns korta tänkvärda texter. 

Via Dolorosa visas i Nederluleå kyrka 3–10 april. Kyrkan är öppen måndag 3 april – onsdag 5 april kl. 11-15. Övriga dagar fram till 10 april kan man se utställningen när kyrkan är öppen för gudstjänster och andakter under hela påsken. Fotoutställningen blir även en del av konserten Via Crucis – Vägen till korset av Franz Liszt, långfredag kl. 15. 

Nederluleå församling bjuder även in till passionsandakter, gudstjänster, lärjungavandring (utomhus i Antnäs), påskbuffé, påskkul och en hel del annat i kyrkorna runt om i församlingen. Här finns programmet från palmsöndagen 2 april (som inleder stilla veckan) till annandag påsk 10 april: 
Påsken i Nederluleå församling 

Läs mer om utställningen: 
Fotoutställning av Elisabeth Ohlson Wallin

Om Elisabeth Ohlson. Hon är född 1961 och började arbeta som dagstidningsfotograf 1980. Hennes konstnärliga genombrott skedde med fotoutställningen Ecce Homo 1998. Den visade Jesus i sällskap med hbtq-personer och väckte mycket starka känslor. Hon har specialiserat sig på att ta starka porträtt och har uppdrag för bokförlag, tidningar, företag och organisationer. Elisabeth arbetar även med kommersiellt och redaktionellt foto. 

Kontakt: Kari Engesnes, musiker, 0920-27 70 36, Inger Asplund, pedagog, 0920-27 70 34.

Vänliga hälsningar
Eva Bergman, kommunikatör
0920-27 70 08