Tack för kropp och kamp med Kent Wisti och Susanne Dahl

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande 7 oktober 2021

Tack för kropp och kamp med Kent Wisti och Susanne Dahl                                           

Helgen den 8–10 oktober hålls årets tacksägelsehelg i Gammelstad med temat ”Tack för kropp och kamp”. Inbjudna gäster är Kent Wisti, präst, bildkonstnär, författare och satiriker, och Susanne Dahl som är universitetspräst, poet, skribent och återkommande röst i Morgonandakten i P1.

– Tanken var att de skulle ha medverkat i förra årets tacksägelsehelg, men på grund av corona fick vi ställa in allt, därför är vi särskilt glada över att ha dem här i år. Men eftersom antalet platser i Stadsökyrkan är begränsat så finns det också möjlighet att följa samtalen, barnkörkonserten och festmässan på församlingens Facebooksida, säger Inger Asplund, projektansvarig.  

Helgen inleds med sinnesromässa i Nederluleå kyrka fredag kl. 18, och avslutas med festmässa söndag kl. 11 där Kent Wisti predikar.

Kent Wisti fick utmärkelsen Årets förnyare inom Svenska kyrkan 2017 för att han "lyckas förmedla evangeliet så att det skär igenom mediebruset och in i nya landskap och verkligheter.” Hans populära satirteckningar – de han är mest känd för – finns på Facebook, Twitter samt Instagram och delas flitigt av hans följare. Satirteckningarna publiceras även i Dagens Nyheter varje söndag, Sveriges största morgontidning.

I år hålls de olika programpunkterna i två av församlingens kyrkor, Nederluleå kyrka i Gammelstads kyrkstad och Stadsökyrkan på Stadsön.

Ur programmet:

Lördag 9 oktober
10.00-11.30 Samtal och utställning om boken ”KYSS”.
Sexualitet, jämställdhet, närhet, utsatthet, makt och vanmakt är bärare av existentiella erfarenheter som är både kropp och kamp.
Samtalsledare: Ida Renlund, pedagog.
Bokförsäljning och signering.Plats: Stadsökyrkan, Räfsarstigen 122. Fri entré.

13.00-14.30 Samtal och utställning om boken ”Vem såg mig då”.
Enkelt och nära om vad det är att vara människa i livets utsatta lägen. Om att stanna kvar i det hopplösa. En närvaro som inte är rädd för frånvaro. Samtalsledare: Ida Marcusson, universitetspräst. Cello: Monika Jonasson. Bokförsäljning och signering. Plats: Stadsökyrkan, Räfsarstigen 122. Fri entré.

Utställningen av Wistis målningar kan ses under hela dagen.

Förutom samtal och utställning i Stadsökyrkan, hålls en barnkörkonsert i Nederluleå kyrka på lördag kl. 15.30 med församlingens barnkörer och musiker. Kören sjunger bland annat en sång som heter Kroppen ska vakna, skriven av kyrkomusikern Karin Runow. Sångerna är valda utifrån tacksägelsehelgens tema. Efter konserten, ca 16.00 bjuds det på utomhusmiddag med grillade hamburgare, uteaktiviteter för alla åldrar, skördemarknad med bröd- och grönsaksförsäljning utanför Petrigården, Församlingsvägen 12. Kostnad: 50 kronor för vuxna. Gratis för barn.
Alla intäkter under helgen går till Act Svenska kyrkan.

Samtalen, barnkörkonserten och festmässan livesänds också på Facebook: facebook.com/nederlulea

Här finns programmet i sin helhet:
Kent Wisti och Susanne Dahl till Gammelstad  

Kontakt: Inger Asplund, projektansvarig, 0920-27 70 34.

Vänliga hälsningar
Eva Bergman, kommunikatör
tel. 0920-27 70 08