Pingstbröllop i världsarvet

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Nu är det kärlek i luften igen! På pingstafton, lördag 18 maj, är Nederluleå kyrka i Gammelstads kyrkstad öppen för drop in-vigslar mellan kl. 10 och 15. 

Drop in-vigsel är ett alternativ som inte kräver särskilt många förberedelser. Det viktigaste är att vigselparet har med sig hindersprövning, vigselintyg och id-handlingar till kyrkan. Att gifta sig under drop in-dagen kostar ingenting. Församlingen bjuder på präst, musiker och sångsolist. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan. 

Fyra präster kommer att vara redo att viga under lördagen. Det är Hans Johansson som är kyrkoherde i församlingen, samt Elin Edberg, Marie Edfast och Viktoria Rumann. Två av församlingens musiker, Kari Engesnes och Jonas Wassermann, kommer att spela de psalmer och musikstycken paren valt utifrån förvalda alternativ, och medverkande solister är två korister ur Ungdomskören Harmony.

Om det blir köbildning kan det innebära viss väntetid för paren. De som vill vänta inne kyrkan kan slå sig ned i kyrkbänken med macka, kaffe, te eller saft som finns framdukat för både par och gäster. Det finns även pysselbord för barn, och kanske väcker det så kallade lekaltaret nyfikenhet. Det är en plats i kyrkan där barn i alla åldrar får leka gudstjänst och kyrka. 

Efter vigseln får paren och deras eventuella gäster fira den stora händelsen med alkoholfritt bubbel i ett tält utanför kyrkan. Vigselparen får även en presentpåse med lite smått och gott att ta med hem. 

Läs mer: Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka pingstafton 18 maj 2024

 

Vänliga hälsningar
Eva Bergman, kommunikatör
tel. 0920-27 70 08