Pingstbröllop i världsarvet   

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Drop in-vigsel på pingstafton 27 maj 

Nu är det kärlek i luften igen! På pingstafton, lördag 27 maj, är Nederluleå kyrka i Gammelstads kyrkstad öppen för drop in-vigsel mellan klockan 9 och 15. 

I år är det tionde året Nederluleå församling bjuder in till drop in-vigsel i medeltidskyrkan i Gammelstad. Det är ett populärt alternativ som inte kräver särskilt många förberedelser. Vigselparet ska ta med sig hindersprövning, vigselintyg och id-handlingar. Att gifta sig under drop in-dagen kostar ingenting. Församlingen bjuder på präst, musiker och sångsolist. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan. 

Petter Edberg är en av tre präster som kommer att turas om att viga under lördagen. 
– Jag och mina kollegor – präster, musiker och andra yrkeskategorier som kommer att vara i tjänst – är förväntansfulla inför dagen. Det känns så bra att kunna erbjuda drop in-vigsel för vissa par har länge längtat efter att gifta sig, men av olika skäl har det inte blivit av tidigare. 

Måste paren ha bröllopskläder och bukett?
– Det väljer de själva. Det finns inga krav på någon särskild klädsel. En del brukar vara festklädda medan andra väljer att klä sig mer vardagligt. Detsamma gäller blommor. En del har beställt bukett från blomsterhandel medan andra plockat ängsblommor och bundit en egen bukett. Det finns också de som valt bort blommor. 

Efter vigseln får paren och deras eventuella gäster fira den stora händelsen med bubbel, bröllopstårta och kaffe, te, saft i sockenstugan strax nedanför kyrkan. Det kostar inget för vare sig paren eller deras gäster. 

Om det kommer många par som vill vigas under drop in kan det innebära viss väntetid. De som vill vänta inne kyrkan kan slå sig ned i kyrkbänken med macka, kaffe, te eller saft som finns framdukat för både par och gäster. Det finns även pysselbord för barn, och kanske väcker det så kallade lekaltaret nyfikenhet. Det är en plats i kyrkan där barn i alla åldrar får leka gudstjänst och kyrka.

Kontakt: Petter Edberg, präst, 0920-27 70 62.

Läs mer: Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka på pingstafton

Vänliga hälsningar
Eva Bergman, kommunikatör
tel. 0920-27 70 08