Kyrkdetektiven på upptäcktsfärd i Nederluleå kyrka

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Det finns många innehållsrika upplevelser för dem som semestrar hemma. En spännande sådan som vänder sig till barn är Kyrkdetektiven i Nederluleå kyrka i Gammelstad lördag 1 juli.  

Kyrkdetektiven är ett sätt att gå på upptäcktsfärd i kyrkan med bilder som ledtrådar. Aktiviteten vänder sig till barn från fem år och uppåt, i vuxens sällskap, och är en av programpunkterna under kyrkhelgen Persmäss. 

– Barnen brukar ta sig an letandet med en väldig intensitet. Att få röra sig fritt i kyrkorummet är ju också en härlig känsla, inte bara för barn. Medeltidskyrkan är vårt gemensamma arv och vi vill förmedla att kyrkan är en plats där alla hör hemma, oavsett ålder, säger församlingspedagogen Jenny Edling som hoppas på många kyrkdetektiver lördag 1 juli kl. 10.30.

I kyrkan finns även ett lekaltare för barn i alla åldrar. Det är en plats i kyrkan där barn får leka gudstjänst och kyrka. Det är möjligt att klä sig till präst och att duka till nattvard. Det finns både dopfunt och kista så det är också möjligt att både döpa och begrava. Lekaltaret är tillverkat av konstnären Antero Koskitalo. 

Nederluleå församlings sommarprogram innehåller även mycket annat:

  • ·         Musik i sommarkväll, sju konserter i Nederluleå kyrka med start den 1 juli då kammarmusik med TAK-trio står på programmet. Torsdag 13 juli bjuder sångerskan Anna Sellén och gitarristen Richard Johansson på ”Tankar och toner om glädjen och sorgen, lyckan och normen.”
  • Sommarkul och sommarcaféer på olika platser och kyrkor runt om i församlingen. I bagar-stugan på Porsön kan man till exempel prova på att baka mjukkaka på torsdagar.
  • Midnattssolsandakter i Nederluleå kyrka, midsommarafton 23 juni och fredag 30 juni.
  • Pilgrimsvandring längs Hembergsleden i Ersnäs lördag 13 augusti.
  • Gudstjänster i Nederluleå kyrka varje söndag, skärgårdsgudstjänst på Hindersön lördag 8 juli.

Här är programmet i sin helhet:  Sommarkyrkan i Nederluleå församling 2023

Vänliga hälsningar
Eva Bergman, kommunikatör
tel. 0920-27 70 08