Drop in-vigsel i coronatider

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande 2020-05-28

Lite enklare, lika stort. På pingstafton, lördag 30 maj, är det dags igen för drop in-vigslar i Nederluleå kyrka i Gammelstad. Den här gången, den sjunde i ordningen, blir det på ett lite annorlunda sätt på grund av coronapandemin.

– Vi ville trots omständigheterna behålla vårt inarbetade koncept, men har gjort vissa förändringar för att undvika smittspridning av coronaviruset. Vigselparen har fått boka in sig på bestämda tider denna gång, och de ska vara i kyrkan cirka en timme före vigseln för registring och vigselsamtal med prästen. Släkt och vänner som är inbjudna är välkomna till kyrkan en liten stund innan vigseln börjar. Samtliga par har meddelat att de har färre än 50 gäster vilket är gränsen för folksamlingar enligt Folkhälsomyndigheten, säger Magnus Lindh, en av prästerna som ska viga under lördagen.

Åtta av nio vigseltider är bokade denna lördag. Den första vigseln börjar klockan 10 och den sista klockan 17.

– Jag och mina kolleger ser fram emot den här dagen. Det är alltid lika fantastiskt att få vara med när människor säger ja till varandra, och kanske blir det lite extra speciellt i år.

Den här gången blir det inte heller servering i kyrkans lokaler efteråt. Vigselparen kommer istället att få en presentpåse att ta med sig hem med dryck att skåla i, kaffe, te, choklad och lite annat. I förväg har de också fått presentkort på bröllopstårta.

Drop in-vigsel är ett populärt alternativ som inte kräver särskilt många förberedelser. Vigselparet ska ta med sig hindersprövning, vigselintyg och id-handlingar. Och har de inte ringar så finns det att låna i kyrkan. Att gifta sig under drop in-dagen kostar ingenting. Församlingen bjuder på präst, musiker och sångsolist. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan

Kontakt: Magnus Lindh, 0920-27 70 72, magnus.lindh@svenskakyrkan.se%20

Läs mer: Drop in-vigsel på pingstafton 30 maj 2020

Hälsningar
Marita Mörtzell
kommunikatör
tel. 0920-27 70 04