Att våga förändring – kyrkhelg i världsarvet  

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Årets kyrkhelg i världsarvet Gammelstad den 5–8 oktober har temat ”Att våga förändring”. Helgens gäster är Luleåborna Ziad Kozadi och Malin Åsén. Ziad kommer att medverka i ett samtal om livet i den kriminella världen och vägen ut ur den. Influencern och youtubern Malin ska föreläsa om mode och second hand, och vill få fler att tänka second hand i första hand.  

– Temat kan betyda många olika saker, för Ziads del att han bröt med sitt kriminella liv, för Malins del att hon valde att bryta sitt konsumtionsmönster framför allt vad gäller kläder. Vi hoppas att det här ska inspirera fler att våga förändring, säger Inger Asplund, världsarvspedagog i Nederluleå församling.  

Kyrkhelgen inleds på torsdag förmiddag med Kyrkskoj vid Prästgården intill Hägnan. Det är en aktivitet för familjer med yngre barn. På torsdagskvällen kl. 19 blir det musikcafé och samtal i Stadsökyrkan. Malin Åsén möter Ziad Kozadi i ett samtal om en vändpunkt i hans liv. I tonåren hamnade han i kriminella gäng, men under sin tid i fängelset hittade han sin tro igen. Han hittade också kärleken och livet vände. I samtalet medverkar även församlingspedagogen Sonja Lundberg. Församlingens ungdomskör står för de musikaliska inslagen under kvällen. 

På fredag kl. 18 hålls en sinnesromässa i Nederluleå kyrka. Det är en gudstjänst för alla som har en andlig längtan. Den är inspirerad av Anonyma Alkoholisters (AA) anda som bygger på delaktighet och andlig utveckling. Sinnesromässor firas regelbundet i Luleå och Boden. 

Lördag förmiddag med start kl. 10 föreläser Malin Åsén i Petrigården om hållbart mode och second hand. För tre år sedan bestämde hon sig för att ställa om och utmana sig själv i att bara handla kläder second hand. Nu vill hon inspirera andra att våga tänka annorlunda – att tänka second hand i första hand. Lördagen innehåller även en klädbytardag och skördemarknad som brukar vara väldigt uppskattade. Den som vill prova på att meditera kan göra det i Sockenstugan. 

Lördagen avrundas med en barnkörkonsert i Nederluleå kyrka kl. 15.30. Församlingens barnkörer och musiker medverkar. Efteråt är alla välkomna till utomhusmiddag med grillade hamburgare utanför Petrigården. Precis som tidigare år avslutas helgen med en festmässa i Nederluleå kyrka på söndag. Efter mässan kommer kyrkstugägare att bjuda på kyrkkaffe i sina kyrkstugor.  

Helgens intäkter går till Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet.

Här finns programmet i sin helhet: 
Kyrkhelg i världsarvet

Kontakt: Inger Asplund, världsarvspedagog, 0920-27 70 34.   

Vänliga hälsningar 
Marita Mörtzell, kommunikatör
tel. 0920-27 70 04