Återbruk och hållbarhet i världsarvet 

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Temat för kyrkhelgen i världsarvet den 6-9 oktober är ”Återbruk och hållbarhet”. Helgen innehåller allt från föreläsningar och skördemarknad till barnkörkonsert och utomhusmiddag. 
– Den här helgen som är en av flera kyrkhelger brukar kallas tacksägelsehelgen. Namnet kommer ursprungligen från söndagens namn, tacksägelsedagen, där bibeltexterna handlar om tacksamhet över livet och det Gud ger. Just nu ställs vi inför stora utmaningar, både lokalt och globalt. Livet känns mera oförutsägbart och inte så enkelt, och då behöver vi vara rädda om varandra och vår jord. 
Tillsammans kan vi göra skillnad och därför går alla intäkter till Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet, säger Inger Asplund, världsarvspedagog i Nederluleå församling. 

Kyrkhelgen inleds redan på torsdag med Kyrkskoj, en upptäcktsfärd i Nederluleå kyrka för familjer med yngre barn. På fredag kl. 18 hålls höstens första sinnesromässa i Nederluleå kyrka. Under lördag förmiddag hålls två föreläsningar i Petrigården. Malin Åsén, lärarstudent och youtuber från Luleå föreläser om hållbart mode och second hand. För två år sedan bestämde hon sig för att ställa om och utmana sig själv i att bara handla kläder second hand. Nu vill hon inspirera andra att våga tänka annorlunda – att tänka second hand i första hand. 
Josh och Elisabeth Armfield samt Henrik och Anna Näslund från kommuniteten Senapskornet på Sundets lägergård i Luleå, föreläser om ett hållbart liv – om gemenskap, delande, hur vi äter, hur vi jobbar och hur vi vilar.

Lördagseftermiddagen innehåller programpunkter som bytardag, skördemarknad och olika workshops där man kan ägna sig åt textilt återbruk, att baka gahku och skapa. Det finns även möjlighet att prova på meditation – ett sätt att stilla sina tankar och komma ner i varv. 
Församlingens barnkörer övar för fullt just nu inför konserten ”Vi är framtiden” som ska framföras i Nederluleå kyrka kl. 15.30. En halvtimme efter konserten blir det utomhusmiddag med grillade hamburgare utanför Petrigården. Precis som tidigare år avslutas helgen med festmässa i Nederluleå kyrka på söndag. 

Här finns programmet i sin helhet: Kyrkhelg i världsarvet  

Kontakt: Inger Asplund, världsarvspedagog, 0920-27 70 34. 

Vänliga hälsningar 
Marita Mörtzell, kommunikatör
tel. 0920-27 70 04