Allhelgona - årets största kyrkhelg

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande

Allhelgonahelgen är den helg på året då människor i alla åldrar väljer att besöka en kyrkogård för att tända ljus till minne av familjemedlemmar och vänner som inte längre finns i livet. På kyrkogården och i Stillhetens kapell i Gammelstad kommer diakoner och präster att finnas tillgängliga för samtal, och församlingens pedagoger kommer att dela ut ficklampor till alla barn som vill leta reflexänglar i mörkret. 

– I allhelgona besöker 36 procent av Sveriges befolkning en kyrkogård för att tända ljus, enligt den senaste undersökningen. Om man jämför med hur många som besöker en gudstjänst under julhelgen så är det betydligt fler som besöker en kyrkogård under allhelgona än kyrkan under julen, därför är många av församlingens anställda i tjänst den här helgen för att finnas till hands för dem som saknar och sörjer, säger kyrkoherde Hans Johansson. 

Stillhetens kapell kommer att vara öppet fredag 4 november kl. 11-19 och lördag 5 november kl. 12-15.30 för ljuständning, fika och samtal. Under lördagen kommer församlingens musiker att bjuda på orgelmusik. Lördag kl. 11 är det gudstjänst i kapellet. 

Fredag 4 november kl. 16- 19 kan alla barn gå på reflexängelvandring på kyrkogården tillsammans med en vuxen anhörig. 

– Det är tredje året vi delar ut ficklampor till alla barn så att de kan lysa i mörkret och hitta reflexänglar som hänger i träden. Barnen får även en liten fyll-i-bok om kyrkogården och en reflex när de kommer till kapellet. Det är viktigt att även ha fokus på barn och unga en sådan här helg. Död och sorg väcker så många funderingar och känslor, säger pedagogen Christina Purnell. 

I allhelgonahelgens program finns även en konsert i Nederluleå kyrka lördag kl. 16 med temat ”musik med tröst, hopp och ljus”. Riksspelman Svante Lindqvist medverkar tillsammans med sångkvartetten Bel Canto och organisten Kari Engesnes. På söndagen hålls en minnesgudstjänst i samma kyrka kl. 11. Namnen på de församlingsbor som avlidit mellan 1 oktober 2021 och 30 september i år kommer att läsas upp. Kyrkoherde Hans Johansson leder gudstjänsten och ungdomskör medverkar med sånger till tröst. 

Porsökyrkan är öppen för ljuständning och bön, fredag kl. 15-19. Präst finns tillgänglig för samtal. I Bergnäskyrkan kan man lyssna till och sjunga med i allhelgonatidens sånger och psalmer. 

Från och med fredag 4 november till måndag 7 november släcks all elbelysning på kyrkogården för att lågorna från gravljusen ska lysa upp i vintermörkret. Det kommer att finnas extra belysning i form av marschaller och lyktor på utvalda platser på kyrkogården. 

Programmet i sin helhet finns här: Allhelgonahelgen i Nederluleå församling 2022 - Nederluleå församling (svenskakyrkan.se) 

Den som inte har möjlighet att besöka en kyrkogård kan tända ett digitalt ljus på Svenska kyrkans bönewebb för någon man saknar: Allhelgona - Svenska kyrkan - Bönewebben 

Kontakt: Hans Johansson, kyrkoherde, 0920-27 70 70,
Christina Purnell, församlingspedagog, 0920-27 70 88. 

Vänliga hälsningar Eva Bergman, kommunikatör, 0920-27 70 08