Foto: Magnus Aronson/Ikon

Kort introduktion till kristen djupmeditation

Meditation innebär att sitta sig till stillhet. Vi behöver balans i livet, med både vila och arbete. I vår tid har vi ofta för lite av paus. Vi rusar på och missar ofta både oss själva och andra. Meditation kan hjälpa oss att stanna av, hinna ifatt "vår själ", lättare kunna vara närvarande och bättre hantera de situationer vi är i.

Meditationen påverkar också kroppen på ett positivt sätt. Den sänker blodtrycket, ger avspänning i axlar och nacke mm. Den är en trygg och långsam metod som både tränar vår uthållighet och minskar stress. Den metod vi använder är inspirerad av den japanska ”za-zen”. Vi sitter på stol, pall eller kudde med en kroppshållning som följer vår lodlinje. Den sittställningen hjälper oss att vara stilla, på ett vaket sätt. Vi börjar varje gång med en stunds avspänning, som oftast sker liggande.
 
Den kristna djupmeditationen bygger på att varje människa kan närma sig livets innersta. Den är en form av bön utan tankar och ord, men med en vilja till relation med Gud. Den kristna djupmeditationen har en riktning mot Guds kärlek. Varje meditationstillfälle med tystnad inleds med ett inledningsord från en psalmstrof, citat eller bibelord.
 
Alla är välkomna med den inriktning man själv vill ge i meditationen, den tro man har eller om man ”bara” vill sitta sig till stillhet. Ha gärna kläder (=byxor) som inte är trånga.
Denna metod för meditation praktiseras på meditationsgården Berget i Rättvik, Dalarna. Vill du veta mera kan du läsa på deras hemsida www.berget.se
.