Östra kyrkogården 100 år

Östra kyrkogården, signerad arkitekten Sigurd Lewerentz, fyller 100 år i år. Jubileet uppmärksammas i en rad olika arrangemang under året.

Östra kyrkogården är känd för sin formgivning och skönhet långt utanför landets gränser. Kyrkogårdens arkitektur har skapats av den välkände arkitekten Sigurd Lewerentz, som från 1916 och fram till sin död 1975 var engagerad i kyrkogårdens olika utvecklingsstadier. Efter en arkitekttävling 1916 erhöll arkitekt Lewerentz uppdraget att utforma kyrkogården med tillhörande byggnader. Invigningen skedde den 6 november 1921.

Under 2021 uppmärksammar Malmö kyrkogårdsförvaltning på olika sätt att det är 100 år sedan Östra kyrkogården invigdes. Firandet pågår under året och avslutas den 6 november 2021 med bland annat öppet hus, utställningar och ljusinstallationer. Jubileet har en egen webbsida som du hittar HÄR

Malmö Stadsarkiv erbjuder en digital jubileumsutställning med bilder, ritningar och text om arkitekt Sigurd Lewerentz utformning av kyrkogården och dess byggnader. Utställningen finns HÄR.
Som ett komplement till utställningen kan du i ett av skyltfönstren på Malmö Stadsarkiv, Bergsgatan 20, titta på små modeller av byggnaderna på kyrkogården.

ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, öppnar den 1 oktober utställningen ”Sigurd Lewerentz, Dödens och livets arkitekt”. Han beskrivs som ”en nyfiken konstnär som alltid anpassar sig till sin samtid, som ständigt samarbetar med andra och som visar stor nyfikenhet inför den moderna storstadens möjligheter”. Utställningen pågår till 28 augusti 2022. I anslutning till utställningen har även en helt ny bok om Lewerentz producerats.

Mer information om Sigurd Lewerentz finns HÄR.