Att gifta sig i Lunds domkyrka
I Lunds domkyrka sker de flesta bröllop på lördag eftermiddag, men om möjligt kan vigseln även ske på en annan dag och tid. Beroende på hur många gäster ni har kan vigseln ske i olika delar av kyrkan. Det gör att Domkyrkan även passar även för mindre bröllopssällskap.
Ansök om hindersprövning hos Skatteverket
När ni har bestämt er för att gifta er ska ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövningen är ett bevis på att ingen av er är gift med någon annan sedan tidigare och att ni båda är över 18 år. Detta bevis är giltigt i 4 månader efter utfärdandet.
Samtal med prästen innan bröllopet
Några veckor innan själva vigselgudstjänsten kommer prästen att kontakta er för att bestämma tid för ett möte. Vid vigselsamtalet pratar ni tillsammans igenom gudstjänsten, bestämmer vilka sånger och psalmer som ska sjungas, vilken musik ska spelas med mera. Det brukar vara bra om detta möte sker i kyrkan. Då får ni en chans att bekanta er med miljön och även praktiskt öva i kyrkan. När det så äntligen är dags för vigselgudstjänsten brukar den värsta nervositeten släppa när man går fram i gången – passa på och njut av stunden istället för att oroa er.
Läs mer om ordningen för vigselgudstjänsten och få tips på in- och utgångsmusik
Filmning och fotografering under vigseln
Om ni vill att någon ska videofilma gudstjänsten går det bra om det sker diskret – vaktmästaren kan visa var man bäst står. Fotografering går också bra under processionen in i och ut ur kyrkan.
Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan
Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan i Sverige, men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader får ni komma överens om dem med prästen och själva bekosta dem. I Svenska församlingar utomlands kostar det oftast att viga sig.